Hatiku Milikmu 1

Semakin kuusir semakin ia hadir, Semakin kulupakan, semakin ia membelenggu fikiran, Kusedar kini, HATIKU MILIKMU Biarpun jauh kularikan diri, Namun ia tetap melingkar di tangkai naluri
SINOPSIS Umar Al-Mujahid keliru. Hatinya direntap dua cinta berbeza. Sukar untuknya menilai kerana hakikat kedua-dua cinta itu indah di matanya. Antara cinta yang pasti dan tidak pasti, Umar Al-Mujahid akur pada situasi. Dia memilih cinta yang pasti berbalas daripada seorang gadis jelita. Kehadiran gadis itu benar-benar mengubat luka penantiannya. Dia tidak mahu lagi mengharap pada cinta yang tidak pasti daripada si dia yang dianggapnya tidak sudi. Umar sudah putus asa dengan cinta si dia. Namun, hatinya tak pernah mengerti. Bayangan si dia tetap juga menghantui. Tatkala dunia cinta pilihannya dilalui, suara imannya berbicara. Antara dua cinta yang dicari bukanlah segalanya Hatinya terkesima pada cinta Allah dan Rasul yang mengajaknya kembali kepada tarbiyyah dan da’wah yang pernah dilalui. Cinta tarbiyyah dan da’wah, cinta yang cuba diusir daripada hidupnya kerana terlalu kecewa dengan cinta si dia yang tak berbalas. Baginya, tarbiyyah dan da’wah lah orang ketiga yang merampas cintanya. Namun, tarbiyyah dan da’wah tak pernah kecewa merebut cintanya. Cinta perjuangan itu memburunya saban waktu dengan perantaraan teman-teman tercinta, terutamanya yang sama-sama menuntut di Sekolah Taman Islam. Rupa-rupanya, cinta Allahlah yang berkuntum segar di sebalik cinta tarbiyyah dan da’wah. ”Hatiku milik siapa?” Umar Al-Mujahid terus mencari. Dia mengalami konflik diri kerana kurang persiapan hati untuk menempuh ranjau dan duri di universiti. Akhirnya, suara iman memberikan jawapan. Apakah dilema cinta yang dihadapi? Apakah rahsia dia boleh berinteraksi dengan imannya? Apakah kesudahan cinta Umar Al-Mujahid? Kepada siapa akhirnya diserahkan hatinya? Dan banyak lagi persolan yang tersimpul dalam episod hidup Umar Al-Mujahid. Rungkaian kepada persoalan-persoalan yang melingkari kisah ini akan membawa pembaca bertanya diri sendiri, ”Hatiku pula milik siapa?”.

Bahagian 1

Bosan! Serabut! Boleh blahlah kau Asiah Yusro aku tak nak seksa perasaan aku lagi) hati Umar merintih pedih. Penantian itu satu penyiksaan. Bertahun-tahun lamanya dia menanti handsetnya berirama dengan satu mesej kepastian daripada gadis itu. Bertahun-tahun itu jugalah jiwanya sentiasa resah. Entah bila penantiannya akan berakhir dengan satu jawapan.Entah bila ”Umar, kau nak beli sim card baru, kan?” soal Fathil tatkala melihat teman sebiliknya itu asyik membelek-belek handset.. ”A’ah!” Umar mengangguk ringkas. ”Beli yang aku punya je lah,” tawar Fathil. ”Separuh harga?” acah Umar. ”Beres. Kau nak sekarang ke?” ”Tak nak ” Umar acuh tak acuh. ”Cis, buang karen je!” bentak Fathil. ”Bukan tak nak beli tapi tak nak kau main-mainkan aku. Kau nak jual betul-betul ke ni?” Umar meragui. ”Muka hensem aku ni ada gaya penipu ke?” Fathil berwajah serius. ”Aku pelik sebenarnya. Bukan ke baru sebulan kau beli sim card tu? Tiba-tiba nak jual, mesti ada apa-apa,” ”Tak sampai pun sebulan ” Fathil membetulkan fakta. ”Habis tu, nak beli yang lain pulak?” ”Mmm..dah beli pun. Aku sebenarnya nak lari dari mak we aku. Malas nak ada apa-apa kenangan. Aku tak nak dia tahu nombor baru aku,” ”Tiap-tiap malam gayut, tiap hujung minggu asyik dating pun, boleh clash jugak?” ”Biasalah lelaki mudah bosan. Seplayboy-playboy aku pun, aku nak cari perempuan baik tau. Dia ni emm tak kena selera gadis idaman aku lah. Aku malas nak cerita kat kau. Kau tahu apa Umar tak pernah bermak we,” Fathil meluahkan. Dia sebenarnya cemburu apabila teman wanitanya asyik mendesak dia menceritakan tentang seorang lelaki. Teman wanitanya terlihat lelaki itu membonceng motornya pada suatu petang dan asyik memuji ketampanannya. (Siapa yang tidak cemburu dan, kau tahu Umar .kaulah lelaki itu) Bahagian Dua ”Aku bukan jenis mainkan perempuan macam kau ” Umar menyindir. ”Eleh nak kutuk aku lah tu. Kau tahu tak Umar, aku clash pun sebab aku tak nak mainkan dia lagi. Aku dah syok kat awek lain lah,” ”Ish, awek malang mana lah pulak yang kan jadi mangsa kau kali ni,.. Dasar playboy!” sinis mengenakan Fathil sambil tersenyum. ”Dengki lah tu! Kau mengaku je lah Umar, kau tu tak berani macam aku nak cari mak we. Sampai sekarang tak der mak we. Dayus! Penakut!” Fathil pula mengenakan Umar. ”Penakut?! Sikit pun aku tak takut lah aku malas je!” ”Eleh, cakap bolehlah. Kau kena tunjukkan pada aku, Aku cabar kau tackle Maziah,” Fathil tersenyum sinis. Dia yakin Umar akan tewas dengan cabarannya. ”Maziah mana pulak ni?” ”Classmate aku. Sombong betul dia buat aku tercabar je. Nanti ada peluang aku tunjuk kat kau. Tapi ingat, aku memang dah syok giler kat dia. Aku suruh kau tackle je, pas tu bagi jalan kat aku,” ”Kau kan mahir bab-bab tackle perempuan ni. Kau je lah tackle dia,” ”Kan betul kau penakut. Malu aku nak ngaku kawan Kau tahu tak, Maziah ni bukan perempuan spesis biasa-biasa, dia lain sikit lah. Sebab tu kalau kau boleh tackle dia, memang aku tabik kat kau,” ”Hey, aku berani lah! Tapi, buang masa aku je tackle perempuan..” Umar menolak cabaran. ”Kau ulang lah kata kau berani 1000 kali. Aku tak kan percaya selagi kau tak tunjukkan pada aku. Nah, ambil sim card ni. Kalau berani, aku cabar kau tackle Maziah dengan cara apa sekalipun ” wajah Fathil hambar. Dia keluar meninggalkan Umar sendirian. Dia ingin menghabiskan malamnya di cyber cafĂ©, manalah tahu kalau boleh sangkut dengan mana-mana awek dalam laman chit-chat. (Buang masa layan Umar. Jenis budak baik, budak baik juga lah ) bisik Fathil. Umar tercabar. Dia mendengus. Simcard baru diisi ke dalam handset. Sejurus selepas itu, irama handset berbunyi. ”Hello! Fathil ” suara lunak seorang gadis menerjah masuk ke gegendang telinga Umar. ”Err, hello. Fathil tak der,” Umar gugup berhadapan suara itu. ”Ah, alasan je tu! Fika tak percaya Fika nak cakap dengan Fathil, cepatlah ” suara itu mendesak. ”Betul dia keluar. Sumpah!” Umar meyakinkan. ”Dah dekat 1000 kali Fika call, kenapa dia tak angkat?” ”Sebenarnya, Fathil dah pakai nombor baru. Ni dah jadi nombor saya,” ”Fika dah agak dia memang nak larikan diri dari Fika. Tak tahu apa salah Fika semua jantan memang macam tu, suka permainkan perempuan,” suara itu bertukar sebak. Tersentuh hati Umar. ”Tapi, tak semua .” Umar membela kaumnya. ”Fika tak pernah jumpa pun .semua lelaki yang Fika kenali tak boleh harap,” ”Err, suatu hari nanti jumpa lah .” ”Huh, entah bila ” ”Berdoalah pada Allah,” ”’Berdoa?” gadis itu ketawa terbahak-bahak mendengar saranan Umar. (Aku buat lawak ke?) bisik Umar, keliru. ”Okeylah. Nanti saya duduk kat sejadah dan berdoa 24 jam. Untung-untung, putera kayangan pun rasa nak turun melamar saya. Okey, bye!” gadis itu melawak sambil ketawa lagi. Hati Umar bergetar. Inilah kali pertama dia bercakap dengan perempuan melalui telefon. Itupun secara tidak sengaja. Suasana di Sekolah Taman Islamnya dulu tidak pernah memberi peluang dan ruang untuknya mengenali seorang perempuan dengan lebih dekat. Jauh sekali untuk berhubung begini. Kali pertama dia cuba mendekati perempuan sewaktu awal masuk ke universiti. Itupun tak dilayan. Masakan tidak, perempuan itu ialah Asiah Yusro, perempuan yang terkenal dengan waro’ di sekolahnya dulu. Suara merdu gadis yang baru dikenali sebagai Fika itu terus terngiang-ngiang di pendengaran. (Merdu sungguh suaranya., tentu wajahnya pun menawan. Lagipun, Fathil syok kat perempuan-perempuan cantik je. Tapi, kenapa boleh clash pulak?) (Astargfirullah! Fitnah besar pada hati aku ni .) Umar menepis bisikan-bisikan liar yang singgah di hatinya. Tiba-tiba irama handsetnya berbunyi lagi. ”Hello, Fika ni!” Gurlp! Umar menelan liur. ”Hello!” balas Umar. ”Mmm. Fika lupa nak kenalkan diri tadi. Saudara jugak tak kenalkan diri pun,” Umar terlopong. Suara merdu itu benar-benar menggetarkan hatinya. ”Nama penuh Fika, Nur Syafika bt Amir. Pelajar Kejururawatan. Saudara?” ”Err Umar Al-Mujahid bin Muhammad Suyuti,” ”Wow, machonya nama. Orangnya pun mesti macho ” ”Ish, tak der lah. Biasa je ” ”Mmm, merendah diri pulak. Awak mesti best. Kalau Fika panggil abang Umar, boleh?” ”Abang?!” Gurlp!!! ”A’ah .tanda respect Fika, bukanya ada apa-apa. Boleh kan abang Umar?!” ”Err ” kelu lidah Umar. ”Okeylah bang Umar. Fika chow dulu. Nanti Fika call lagi. Kalau rindu Fika, sms lah miss you my hero! Ummmwah ” Gurlp! Sudah ke berapa kali Umar menelan liur. Fikirannya jauh menerawang. Dia cuba membayangkan wajah Fika. Hatinya dibuai bisikan-bisikan asyik tentang seungkap nama Nur Syafika. Suara halus selunak buluh perindu itu terus bermain-main di ingatan. Umar cuba menepis tapi kali ini dia tak berdaya lagi. Suara itu terlalu merdu dan menggoda. Umar mengukir senyum sendiri.
Bahagian tiga ”Umar, kau nak tengok persembahan teater, tak?” Fathil mengajak. Kepalanya ligat mengatur strategi untuk mempengaruhi Umar. Dia mesti bijak menjerat Umar agar dia boleh bebas daripada buruan Fika. Baru petang tadi dia diburu lagi oleh Fika dengan pelbagai pujuk rayu. Akhirnya dia menjanjikan sesuatu untuk Fika kerana dia tahu dia tak boleh bebas daripada gadis yang licik itu selagi Umar tak dijadikan penggantinya. ”Tak minat!” balas Umar. Ringkas. ”Cis, budak skema! Tak sporting lah kau ni Jom lah Umar, aku bukannya ajak kau club in, tengok teater dalam universiti je. Lagipun, bukan ada apa-apa malam ni bosanlah!” ”Aku tak nak!!” tegas Umar. ”Okey, kalau kau tak nak ikut, aku nak ubah plan pergi disco. Kau sanggup tengok kawan kau nak pergi tempat maksiat, Umar?” Fathil tahu kelemahan Umar, seterusnya cuba menjerat. ”Tapi Hizbi, Banna, Hanif, Faizi dan Syamil nak datang malam ni ” ”Oh, kawan-kawan kau yang selalu datang tu. Baik aku chow cepat-cepat. Aku segan lah ngan diorang tu. Geng-geng malaikat tu, aku pulak geng setan. Ntah macam mana aku sebilik ngan kau sebab kau pun geng diorang jugak, kan?!” ”Diorang tu satu sekolah ngan aku dulu Tapi Hanif ngan Faizi bukan! Mereka kawan baik aku,” ”Patutlah kau pun ala-ala malaikat skit. Tak sebulu ngan aku ” ”Hey Fathil, jangan kata cam tu! Aku pun gila-gila macam kau jugak tau. Ingat aku suka sangat diorang datang? Aku pun dah bosan dengan diorang. Asyik nak ajak aku pergi program agama je, ingat ni zaman sekolah dulu lagi agaknya,” ”Kau biar betul, Umar. Cakap bolehlah ” Fathil ragu-ragu. ”Okey, aku ikut kau pergi tengok teater!” ”Hah, macam tu lah kawan aku! Jangan pandai cakap je tapi kena tunjukkan. Macam ni lah yang aku nak ” Fathil menghidupkan enjin motorsikal krissnya. Umar membonceng di belakang. Kepalanya asyik memikirkan pertemuan yang bakal diatur antara Umar dan Fika. ”Eh..eh.. Maziah lah!” Fathil tak menyangka terserempak dengan Maziah. ”Yang mana?” ”Tu, tu, baju putih ” Umar berpaling ke belakang. Matanya liar meneliti gadis berbaju putih yang sedang menunggu di perhentian bas bersama beberapa orang kawannya. Kelajuan motorsikal yang dipandu oleh Fathil menyebabkan pandangannya mampu menatap wajah Maziah sekilas cuma. ”Nampak tak?” suara Fathil agak meninggi melawan frekuensi angin. ”Sikit-sikit je..kau bawa motor laju sangat,”balas Umar. ” Okey, aku pusing lagi sekali. Cam betul-betul tau ” Fathil bertindak seperti apa yang dikata. Sebaik sahaja melepasi perhentian bas itu, dia memperlahankan motorsikalnya sambil berteriak gatal, ”Maaaziaaahhhh !” Gadis itu memandang tepat. Kawan-kawannya juga turut memandang. Panahan matanya tembus ke hati Fathil hinggakan motorsikal yang dipandunya hampir hilang kawalan. Nasib baik sempat cover. (Boleh tahan! Tapi, macam pernah nampak, di mana ya?) bisik Umar. Umar cuba mengecam wajah Maziah sekali lagi. Matanya beralih fokus kepada seseorang. (Eh, Asiah Yusro?!)Dia terperanjat melihat gadis yang berada di tepi Maziah ialah Asiah Yusro, gadis pujaan hatinya. (Alamak, mesti Asiah Yusro terkejut tengok aku naik motor dengan budak gila-gila macam Fathil ni. Mesti dia sangka aku tak thiqoh lagi. Ahh,..biarkan. Boleh blah lah Asiah Yusro dengan thiqoh kau tu kaulah wanita paling kejam. Bertahun-tahun kau buat jiwa aku terseksa!) Fathil mencari tempat parking berhampiran dewan besar universiti. Kakinya pantas menyusun rentak ke dewan, diiringi oleh Umar. ”Lawa si Maziah, kan?!” ”Kau memang cari orang lawa je!” ”Kau tahu ape! Maziah tu bukan saje lawa tapi baik, tau!” ”Buktinya?” ”Ntah?! Aku tengok dia pandai bawa diri. Nampak terjaga ” ”Perasaan kau je tu!Aku rasa perempuan macam tu berpotensi besar buat jiwa kau terseksa,” Umar belajar daripada pengalaman. ”Orang tak de mak we cam tu lah! Mana kau tahu tengok perempuan,” ”Kau jangan cabar aku, Fathil. Tengoklah nanti, dalam masa sesaat pun aku boleh cari mak we,” Pap! Satu tumbukan lembut singgah di bahu Fathil. Seorang gadis berwajah jelita, beraksi menggoda sedang menarik muka masam. ”Fathil nak nyorok dari Fika, ye?!” marah gadis itu. Comel.
Bahagian Empat (Fika?! Gurlp!!) ”Umar, kau bertuah malam ni memang sesaat pun!” Fathil separuh berbisik. Umar kehairanan dan cuba mentafsirkan kata-kata itu. ”Err, tak de lah Fika. Fathil sebenarnya puas cari pengganti untuk Fika. Bukan Fathil tak suka Fika, tapi Fathil rasa ada orang yang lebih baik untuk Fika berbanding Fathil. Itu tanda sayang ikhlas Fathil pada Fika. Kenalkan ni Umar Al-Mujahid. Dia boleh jadi pak we baru Fika,”pandai Fathil menyusun ayat. Dia memang mahir bertanam tebu di pinggir bibir. Hatinya melonjak-lonjak riang kerana boleh bebas daripada perempuan yang dianggap merimaskan ini. Lagipun dia tahu, memang itu yang Fika inginkan. Fika tentu gembira melihat lelaki misteri yang membonceng motornya tempoh hari, kini ada di depan matanya. Umar dan Fika saling berpandangan. Umar lemas dengan renungan tajam gadis itu. Dia makin tenggelam dengan senyuman manis yang mula berkuntum dari bibir mungil bak limau seulas, merah bak delima merekah. (Cunnya Fika!) terbeliak mata Umar. (Wow, 10 kali ganda lagi hensem dari Fathil! Macam Hritik Roshan..) Fika pun turut terpegun dengan ketampanan Umar. Hidup Umar makin terawang-awangan dibuai bayangan Fika. Si gadis jelita. Teknologi sms ‘dimanfaatkan’ sepenuhnya sebagai penghubung saban hari. Kadang-kadang, sampai tak tidur malam mereka berbalas sms. (Jiwa aku selalu resah. Ibarat makan tak kenyang, mandi tak basah. Inikah makna cinta? Ya, aku rasa, aku dah jatuh cinta!) Kini, barulah Umar dapat merasai keseronokan memiliki seorang teman wanita sebagaimana yang sering diceritakan oleh Fathil. Memang seronok! Umar tak mampu lagi menongkah arus di lautan cinta remaja yang menipu daya. Dia membiarkan dirinya terus dan terus hanyut dipukul badai cinta yang kian bergelora. Cinta yang terumbang-ambing di samudera luas dan tak tertinjau tepiannya. Kini, malamnya ditemani mimpi-mimpi indah,siangnya teruja dek warna-warni cinta. Cinta itu indah. (Fika, kau istimewa! Bagiku, kaulah penyingkap makna cinta di hati ini Fika, bayanganmu sentiasa menemaniku. Fika, hatiku milikmu ! Oh, Fika ) Tok!Tok! Assalamualaikum Kebetulan, Fathil hendak membuka pintu untuk keluar tatkala pintu biliknya diketuk. ”Umar ada?” seraut wajah bersih seorang lelaki tercegat di depan biliknya. Bibir lelaki itu menguntum senyuman. Tangannya dihulur untuk berjabat tangan dengan Fathil. Fathil menyambut salam dengan kekok. ‘Saya Banna Hassan Al-Banna,” lelaki itu memperkenalkan diri. ”Kenal selalu dah nampak muka kau tapi tak tahu nama. Kau duduk kolej sebelah, kan?!” ”Mmm awak?” ”Aku Fathil,”. Sejurus selepas itu Fathil melaung memanggil Umar. ”Umar, kawan kau datang!” Tiada laung balas. Senyap. Handset Fathil pula berirama minta diangkat. ”Hello, Joe! Dia masih ada kat stall tu? Aku nak pergi lah ni,”. Fathil tergesa-gesa mengikat tali kasut. ”Umar tertidur, kot. Pergi lah jenguk dalam compartment dia tu!” Ujar Fathil kepada Banna. Banna mengangguk. Fathil meluru keluar sebaik sahaja tali kasutnya kemas diikat. Banna masuk ke compartment Umar. Dia sedang nyenyak tidur. Tidur petang. Di dalam genggamannya yang terbuka, Banna menjeling kepada satu mesej yang tertera di skrin handset. Bang Umar, takkan asyik sms je. Petang esok kita jumpa kat PWTC nak? Bolehlah bang plizzzzzz .luv u!!! Fika saaaaaayang abang. Ummmwahhh! Banna terkejut membaca mesej itu. Dikelip-kelipkan matanya bagaikan tidak percaya. (Umar sedang bercinta?) hatinya sukar menerima.
Bahagian Lima Selang seketika, pintu bilik itu dikuak orang. Fathil masuk tergesa-gesa tanpa membuka kasut. Dia mengambil sekeping kad bersampul biru muda. (Tertinggal agaknya )Banna memandang Fathil dengan senyuman. ”Dia tak bangun lagi ke?” Fathil sempat menjenguk Banna di dalam compartment Umar. ”Emm..tak lagi!” balas Banna masih tersenyum. Fathil mendengus lalu menggoyang-goyangkan bahu Umar. ”Woii, bangunlah .kawan kau datang ni!” tengking Fathil. Umar menggosok-gosokkan mata. Dia menatap paparan mesej di skrin handset seketika, kemudian pantas menutupnya. ”Macam tu lah dia. Hari-hari main sms sampai tertidur. Aku nak ajak keluar pun susah sekarang ni,” leter Fathil . Hati Banna makin curiga dengan Umar. ”Err, nak ke mana tu?” Banna sempat bertanya. ”Nak ke stall. Sekarang ni kan Mujahidah Week, bolehlah membeli sambil ngorat mujahidah ” Fathil ketawa berdekah-dekah dengan lawaknya. Banna turut tersenyum. ”Chow dulu ” Fathil melemparkan senyuman ramah. (Bagus dia, mudah masuk ngan orang ) hati Banna memuji Fathil. Banna menerangkan kepada Umar bahawa dia datang untuk mengajak Umar menghadiri perjumpaan mingguan smart group bagi pelajar-pelajar lepasan Sekolah Taman Islam, sebuah sekolah swasta yang tidak asing lagi di negeri Utara. Namun, tak semua orang yang menyertainya berasal daripada sekolah itu, majoriti mereka daripada situ. Smart group ditubuhkan bertujuan untuk mengumpulkan mereka, berbincang soal akademik, akhlak, isu semasa, tarbiyyah dan da’wah. Smart group juga dapat mengikat hati-hati mereka agar tetap bersama sahabat-sahabat yang soleh dan suasana yang mendidik. Kewujudan smart group adalah cetusan dari kesedaran bahawa fatamorgana dunia hari ini terlalu menipu daya. Maka, setiap jiwa yang hajat kepada Islam perlu dikumpulkan bersama biarpun dalam smart group kecil agar mereka boleh lengkap- melengkapi dan kuat- menguatkan menghadapi cabaran jahiliyyah. (Ahh, boleh blahlah smart group! Pergi jahanam dengan Asiah Yusro Aku dah besar, aku tak perlukan smart group. Aku bukan pelajar Sekolah Taman Islam lagi. Aku mahasiswa universiti. Smart group, namanya pun sudah jelek aku mendengarnya!) ”Banna, ana ada hal lah esok,” Umar masih mengekalkan ganti nama ana yang cukup sebati dituturkan di Sekolah Taman Islam. ”Hal apa yang lebih penting dari smart group?” ”Err nak buat assignment, banyak lagi tak siap. Hari Isnin ni dah kena hantar,” Umar beralasan. Dia sudah pandai berbohong. ”Kalau macam tu, kita buat smart group di bilik nta. Sambil-sambil tu, kami semua boleh tolong nta siapkan assignment..” Banna menawarkan pertolongan. ”Eh, tak yah lah ana boleh buat sendiri,”Umar menolak. ”Datang smart group kejap je, Umar. Tak sampai pun sejam. Insyallah, kalau nta datang, Allah akan permudahkan urusan nta untuk buat asignment . Kalau kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita. Smart group bukan benda main-main, ianya tanda sensitiviti kita pada agama. Sahabat-sahabat kita semuanya dah cukup rindu kat nta,. Masuk ni, dah tiga kali nta tak datang. Bayangkan tiga minggu nta menghilang, macam mana sahabat-sahabat kita tak risau?!” (Mereka semua ni sama cam dulu. Ambil berat sungguh! Tapi, aku dah bosan dengan smart group ) ”Malam kami ziarah bilik nta ramai-ramai tu, nta ke mana? Bukan ke kita dah janji?!” Banna melontarkan persoalan. ”Ana minta maaf. Ana terlupa. Malam tu, Fathil ada urusan. Ana temankan dia. Tak sempat nak hantar mesej kat nta,” ”Umar, ana bukan nak marah, ana masih sangka baik kat nta. Nta tetap sahabat kami sampai bila-bila. Datanglah esok ” ”Esok memang ana tak bolehlah. Kirim salam je lah kat semua. Kalau ditanya, katakan ana banyak assignment,” ”Insyallah. Oh ya! Dr. Azmin kirim salam . Dia kata puas dia contact nta tapi tak dapat-dapat,”. Wajah kebapaan bekas guru di Sekolah Taman Islam yang kini sudah bergelar pensyarah itu, bertandang di fikiran Umar. Baru semalam dia bertembung dengan Dr. Azmin namun dia cepat-cepat mengelak. (Aku tak nak jumpa Dr. Azmin lagi. Aku dah bosan dengan bicaranya tentang tarbiyyah dan da’wah. Tarbiyyah, da’wah? Pergi jahanamlah aku dah meluat. Pergi jahanam bersama Asiah Yusro) ”Ana dah tukar sim card?”jawab Umar bersahaja. ”Kenapa tak inform?” ”Ana nak rahsiakan nombor ana,” Umar tak berselindung. ”Kenapa ni Umar?”hairan Banna dibuatnya. ”Ntah?!Bosan ”getus Umar. Wajahnya berkeriut kebencian. ”Bosan? Bosan dengan apa?” ”Bosan dengan semua yang ada di Taman Islam. Ana rasa terkongkong. Betul-betul bosan! Rasa muak bila diajak ke program-program tarbiyyah terutamanya smart group. Tolonglah ana tak nak dengar perkataan tu lagi, bosan! Ana tak nak semua ni. Ana nak rasa enjoy macam orang lain. Ana tak tahan dan memberontak bila kat sini pun korang semua masih nak kongkong ana macam kat Taman Islam dulu. Ziarah, usrah, ukhuwwah, da’wah, tarbiyyah ahh, meluat!”terpancul kata-kata yang sarat luahan. (Kenapa aku luahkan semua ni? Ahh biarkan biarkan dah lama benar ia terpendam) Umar puas dengan luahannya. Peluh dingin memercik di dahi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: