cerpen : adik pindah lagi

Apa? Aku tak percaya dengan kata-kata mak tadi. Pindah lagi! Tapi ayah dah janji kami akan menetap di sini. Ayah pun dah nak pencen. Habis macam mana dengan aku. Aku dah tak sanggup berjumpa kawan baru lagi. Cukuplah 4 tahun aku di alam menengah di negeri jelapang padi ini. Aku sayangkan tempat ini.. rumah ni, sekolah, kawan-kawan… Sebenarnya dari dulu lagi keluarga kami asyik pindah randah sebab tugas ayah. Tapi masa tu aku pun kecik lagi.. tak kisah sangat. Bertukar sekolah dah menjadi perkara biasa. Pendek kata belum sempat tulis nama kat buku latihan.. kena tukar sekolah lagi. Sekarang aku dah besar.. dah kenal alam remaja. Malah aku ada ramai teman karib yang berkongsi segala.. suka dan duka.

********************************************

Aku dah nekad. Ayah nak pukul, pukullah. Aku tak kisah. Baju aku semua dah aku sumbat dalam beg. Aku tetap mahu tinggal di sini. Merempatlah kat mana-mana.

“Adik!”

Aku tersentak.

“Eh.. abang…”

“Nak pergi mana nih?”

“Syy.. laa kenapa tak tidur lagi?”

“Cakap kat abang .. nak pergi mana nih.. oo adik nak lari ya..”

Perasaan cemas aku dah beransur hilang. Abang aku nih buat suspen pulak.

“Ya lah.. kenapa.. adik nak pergi nih.. jangan halang tau..”

“Pergilah dik.. kalau tak sayangkan kami..”

Serta-merta langkah ku terhenti. “Kenapa abang cakap macam tu. Bukannya adik.. ayah yang tak sayang adik. Sanggup buat adik kecik hati. Ayah tipu adik. Tahun nihkan adik nak periksa. Macam mana dengan pelajaran adik nanti. Abang lainlah memang kerja kat sana..”

“Adik.. ayah ada sebab nak duk KL. Bukan ayah sengaja buat macam nih. Sebab ayah sayangkan kitalah ayah buat keputusan duduk sana terus. Ayah sakit, dik. Susahlah kalau berulang alik ke KL tulah nasihat doktor di sini. Penyakit ayah perlu rawatan pakar. Duit pencen ayah nanti berapalah sangat. Nak tanggung adik yang banyak karenah nih lagi…”

“Ayah sakit?”

Aku bagaikan terkena panahan petir. Serta-merta aku meluru ke kamar ayah. “Ayah.. ampunkan adik… adik tak tahu.. adik dah sakitkan hati ayah.. adik yang salah..”

Ayah yang masih belum tidur hanya tersenyum sambil membelai rambut ku. Mak yang terjaga turut menepuk bahuku yang mula menangis.

“Kenapa ni dik..kalau adik nak duduk sini ayah tak kisah.. besok ayah daftarkan adik masuk asrama, okey.. dah.. jangan nangis.. adik mana suka nangis.. adikkan anak ayah yang kuat..”

“Tak nak.. adik nak ikut.. mana-mana ayah pergi pun adik takkan merungut lagi. Bawaklah adik sekali, ayah.. mak..”

*********************************************

“Dengar-dengar hari nih ada budak barulah. Perempuan pulak tu….”

“Ye ke Boy.. mintak-mintak ler cun.. boleh ler buat collection baru..”

“Tu jer keje korang… nak berplayboy pun tunggu ler abis periksa. Keje pun belum, tahu berlagak dengan harta mak bapak je.”

“Eh.. kau nih kenapa Semah. Ewah-ewah.. lepas frust dengan aku tuduh yang bukan-bukan pulak ekk.. dulu bukan main rindu-merindu..”

“Diamlah..”

Aku tergelak melihat Semah yang tembam terkedek-kedek berlalu. Memang kitorang romeo sekolah. Siapa tak kenal Shanks dengan Aboy. Mak we mana yang tak naik angau bila melihat kereta bertukar-tukar setiap hari. Time makan pun tak lepak kantin.. cari stall yang ader kelass baru berselera mengadap makan tengahari. Breakfast pembantu rumah dah sediakan kalau tak burger.. pizza pun jadi.

“Syy.. cikgu datang. Bangun!”

Hahaha.. kelakar tak… aku jugak yang jadik ketua kelas, ketua pengawas, kapten bola, presiden kelab karate, semua aku lah. Pendek kata cuma tugas mendidik je aku belum khatam. Kalau tak dah lama aku jadik guru besar.

“Selamat pagi, cikgu.”

“Pagi. Duduk. Oh.. ya sebelum terlupa, saya nak beritahu hari nih awak semua dapat kawan baru. Sekarang dia tengah isi form kat pejabat. So.. saya harap awak semua jangan buli dia. Dengar tak Shanks?”

Ekk.. aku pulak. Bila pulak aku buli budak baru. Aku cuma bagi salam perkenalan khas agar dia dapat menyesuaikan diri dengan cepat. Alah macam minggu silaturrahim tu.. Tapi kalau awek cun ..hmm.. to be considered lah.. Bukannya apa.. aku kan gentleman… Aku teringat yang mangsa terakhir aku si Aboy nihlah. Sejak dia masuk kami sudah tidak menerima rakan kelas baru. Kalau ada pun.. pengetua hantar ke kelas lain…. tapi yang nih kenapa pulak.. special kes lah kot. Mesti lawa nih…

“Mak oii… memang lawa Shanks….”

Aku pun ternganga. Nih bukan mak we..

“Saya Syazwanie panggil Syaz boleh.. Wan pun boleh..”

“Panggil Wanie boleh tak?”

Tanpa disuruh aku menyampuk. Namun aku lihat air mukanya berubah seketika.

“Cikgu saya duduk mana?”

Ish tak pedulikan aku pun. Segera dia lalu di sisi aku tanpa sepatah kata.

“Adui..”

Satu kelas mengetawakan aku. Sial. Dia tersengih mengejek. Entah kenapa trick aku kali nih tak menjadi. Senjata makan tuan. Aku urut kaki yang sakit disepak. Teror jugak dia nih biasanya ramai yang tersadung jika tidak berhati-hati melewati aku. Tapi, dia ni lain. Memang lain.

“Selamat datang Cik Wanie…”

Aku hulurkan salam perkenalan. Biasalah politik.

“Saya Shahril Mahfuz. Panggil Shanks je.”

“Panggil Sahak boleh?”

Tak kusangka. Sekali lagi seluruh kelas mengetawakan aku termasuk Cikgu Laila yang body cun macam kerengga tu. Sabar je lah. Tunggulah.. hari kau akan tiba.

***************************************

“Kenapa Shanks….masam je dari tadi?”

“Tak de apa-apa mak cik…. nasik dah masak?”

“Ada kat dapur tu…tapi biasanya Shanks jarang makan kat rumah..”

Laa banyak tanya pulak orang tua nih. Orang dah lapar gila nih.

“Semalam mummy tunggu Shanks balik. Kan birthday dia …” Mak cik bersuara sambil menghidang lauk.

“Alah.. kan ada uncle Syed temankan. Shanks ada ke tak de sama je….” Aku tersengih melihat mak cik tergeleng-geleng.

“Ha.. semalam ada orang pindah kat sebelah rumah ni. Satu family…mak cik nampak ada yang sebaya dengan Shanks. Eloklah tu berkawan.. taklah sunyi sangat, kan?”

Banyak sungguh laporan mak cik aku nih. Macam wartawan. Bila pulak mummy aku bagi assignment kat dia tah. Tapi aku sayang dengan dia nih. Mana taknya.. dari baby lagi dia jaga aku. Sampailah sekarang.. perangai aku pun dia faham sangat.

“Lawa ke mak cik…”

“Ehh.. ke situ pulak dia nih…mak cik belum cakap lagi lelaki ke perempuan…”

Aku tergelak kecil.

“Naik bilik dulu lah…penat.”

“Ha.. main game lah tu…mandi dulu, Shanks.. pastu sembahyang..”

“Mmm…”

Aku menghempaskankan tubuh ke tilam. Peh.. kalau pejam mata mesti terus terlelap. Air cond pun dah tak sejuk. Nak kena hantar pegi servis nih. Aku menyalakan rokok. Lepak kat beranda pun best.. ambik udara nyaman.. pastu baru mandi. Banyak betul excuse aku, kan…?

Eh.. budak tu macam kenal….Aku menyambar senapang berisikan peluru plastik. Tak kiralah kena nih sure nangis punya. Its time for revenge. Tunggu sampai dia betul-betul kat depan pagar dan…. aku membidik.
Gol!!!

“Adoi!!! Oi bangang…”

Hahaha.. kena aku memang terer. Nihlah berkat mengasah bakat kat PS hari-hari.

“Bestkan.. Oi,tomboy! Apehal menceroboh rumah aku nih. Tak puas hati lagi ke..”

“Siapa yang tak puas ati sekarang.. turunlah kalau berani.”

“Baik.. kau tunggu..”

Pantas aku berlari turun.

“Assalamualaikum…”

Eh.. bila pulak ada bawak bodyguard nih.

“Waalaikumsalam…. pak cik nih cari siapa?”

Aku menjeling si tomboy yang tersengih di sebelah. Cis…

“Pak cik baru pindah sini…semalam si Milah ada tolong pak cik. Nih datang nak ucap terima kasih kat dia. Terimalah buah tangan yang tak seberapa ni.. pak cik tahu Shahril suka durian, kan..”

Ewah.. ada komplot nampaknya. Dah tahu nama dan kegemaran. Nih mesti laporan khas dari mak cik Milah ..

“Terima kasih.. kejap ya pak cik..Saya panggilkan mak cik. Mak cik… oo mak cik..”

Mak cik Milah tergesa-gesa mendapatkan kami. Tangannya berlumuran tepung. Agaknya tengah uli roti.

“Ha..Shanks.. diorang nihlah yang pindah semalam…ni Pak cik Hussein, yang ni pulak anak bongsu dia, Syazwanie…”

“Dah kenal mak cik..satu kelas…”

“Ha.. eloklah tu.. boleh study sama-sama….”

Hish.. control.Shanks.. takkan dikenakan aku lagi. Hari nih memang suweylah.

“Masuklah..”

Aku mempelawa. Bukannya apa pak cik nih pun aku tengok baik. Bersih aja muka. Si tomboy nih pulak dari tadi senyum mengejek. Geramnya.

“Tak apa lah, nak. Banyak lagi belum kemas. Senang-senang nanti jemputlah ke rumah, Shahril.”

“Insyaallah….”

“Kami balik dululah Milah. Terima kasih banyak-banyak. Assalamualaikum.”

“Waalaikumsalam…”

Aku menjijit durian. Mesti fresh lagi.. Mak cik cakap diorang singgah kat dusun on the way ke sini. Peh.. cam nih hari-harilah aku pegi sana. Macamanalah diorang boleh dapat anak cam si Syazwanie tu aku pun heran. Dah le tak der rupa pompuan.. eh.. rupa tu ada sikit tapi gaya tu… out. Dengan rambutnya, stail jalan tu… wuih.. aku pun kalah. Saham dia pun cepat naik.. walau baru satu hari kat sekolah. Tu yang buat aku tak puas ati.

*************************************

“Kenapalah dia anti sangat kat aku ha….”

Syazwanie mengunyah sandwich yang ibunya bekalkan.

“Tahlah.. tapi biasanya budak baru semua kena ragging dulu..e ngkau tak pulak..”

Syazwanie mengerut dahi. “Pembuli rupanya… kalau aku tahu, aku ajar dia cukup-cukup.”

“Alah.. dia bukan jahat sangat.. saja suka-suka..memang dah macam tu.. biarkanlah.. kau jangan layan sangat dia tu.. si Shanks tu berpengaruh kat sini.. cikgu pun respek dengan dia… senakal-nakal dia tu.. dia jugak yang harumkan nama sekolah… belajar pun pandai…”

“Hmm..lantaklah.. jangan kacau aku sudah..”

“Uii.. As.. dah dapat pak we…”

“Apa yang kau merepek nih bodoh..” Syazwanie berdiri sambil bercekik pinggang. Asmawie di sisinya menggeletar.

“Sapa bodoh… betul lah.. kau nih jantan.. dia ni pulak lembut.. sama padanlah..”

Ketawa berderai. Syazwanie mengetap bibir. Dia tenung mata Shanks dalam-dalam. Penumbuk digenggam erat.

“Sudahlah tu Syaz.. jom masuk..” Rayu Asmawie sambil menarik-narik lengan baju. Syazwanie menepis.

“Oi mangkuk.. kau ingat nih sekolah bapak kau.. boleh buat sesuka hati.. kitorang tak kacau kau.. baik kau blah.. kalau tak..”

“Kalau tak apa? Nak report polis?”

Dush..!

Shanks terduduk. Pipinya membengkak. Aboy dan Malik terpinga-pinga. Dari kejauhan langkah Syazwanie dikejar seseorang.

“Sial….”

Shanks menumbuk tanah.

******************************************

“Awak tak apa-apa?”

Ehh.. sapa pulak nih. Aku memang tak der apa-apa. Yang tak sihat tu.. si Sahak yang bertenggek bawah pokok dengan kuncu-kuncu dia tu. Apa dia fikir ada nama.. ada rupa.. ada duit boleh buat sesuka hati.. ni Syaz lah…

“Saya Hani…saya nampak awak belasah Shanks tadi. Berani betul awak ya…”

“Tak de apalah.. saya nih ada baran sikit…sebenarnya tak sengaja tu.. nanti saya kena mintak maaf balik lah dengan dia…”

Aku cover line.

“La.. macam lah semua tak kenal si Shanks tu…terima kasihlah sebab tumbuk dia. Dia tu memang suka kacau orang..”

Aku renung wajah gadis di depan. Dia tersipu-sipu. Pipinya kemerahan. Memang cun.. ayu. Patutlah si Sahak kacau. Ahah.. siap kau aku ada plan baru.

“Hani.. saya ada idea best punya… untuk kenakan si samdol tu..”

Aku berbisik.. Hani kejap mengangguk kejap mengerut dahi.

“Set.. Ehh.. jom masuk kelas…”

Hani melangkah ke kelas 5A2. Kelas perdagangan. Aku masuk kelas akulah..

“Syazwanie Hussein…cikgu Roslan mahu jumpa..”

Ish.. kenapa pula… Aku tergesa-gesa mengikut langkah Munah, junior merangkap penolong pengawas. Aku dah boleh mengagak….

“Duduk…. Awak tahu kenapa awak dipanggil ke sini..”

“Tak tahu, cikgu….”

Serta-merta mataku menangkap tubuh yang sedang enak bersandar. Cis tukang report.. Si manja rupanya…

“Oh.. pasal si Sahak nih ke cikgu. Baiklah.. saya sedia terima hukuman. Rotanlah saya tak kisah. Yang penting saya tak salah..”

Aku melihat Shanks terkejut beruk melihat begitu lancang aku berkata-kata.

“Ooo.. baru masuk dah tunjuk samseng ye… awak nak saya rotan, baik… Shanks.. awak boleh masuk sekarang…”

“Tapi cikgu…”

Shanks kehilangan kata-kata. Lantas perlahan-lahan melangkah keluar.

Selepas memastikan dia sudah pergi, aku tersengih mencapai rotan di tangan cikgu Roslan.

“Kau ni dik..kenapa nakal sangat…pak cik cakap kat ayah baru tau..”

“Alah.. tak sengaja pak cik.. dia tu memang mengada-ngada. Adik janji tak buat lagi, okey..”

“Kali nih je tau. Adik jugak yang suruh rahsiakan pertalian kita nih. Tapi adik jangan carik pasal….apa kata orang kalau mereka tahu.”

“Adik betul-betul mintak maaf…betul tak buat lagi dah.. adik masuk dulu…. terima kasih cikgu..”

Aku mengenyit nakal. Cikgu Roslan merangkap bapak saudaraku hanya menarik muka. Ah.. dia pun macam ayah..nampak je garang tapi hati baik.

*************************************************

Semenjak kes tempohari dah dua bulan kami tak bertegur . Memang kalau ada pun mesti gaduh. Aku pun dah rasa tak sedap hati. Kerana dendam, dia yang aku bencikan dirotan. Aku rasa bersalah sangat. Niat aku mulanya hanya ingin menyakat tapi tak sangka menjadi kes besar. Di juga teramat bencikan aku. Sekarang dengan Hani sekali dia sapu. Kawan-kawan semua belot. Syazwanie pulak jadi sanjungan. Tak ku sangka aku mempunyai ramai musuh dalam selimut. Sekarang semua tinggalkan aku. Boringlah aku macam nih. Kat rumah aku sunyi, kat sekolah kena pulau.

“Shanks.. kenapa menung je nih.”

Aku mendongak. Sepasang mata merenungku.

“Tak der per Boy. Macam nihlah aku kan………” Aku tersenyum tawar.

“Ceritalah kat aku Shanks. Bukan kita baru kenal. Pasal mummy lagi ke..”

Aboy mengambil tempat di sebelahku. Aku menggeleng.

“Daddy ada call?”

“Ada.” Aku menjawab sepatah.

“Dia cakap abis periksa nanti duduk aja dengan dia. Sambung belajar kat sana.”

Air muka Aboy berubah. Dia memang satu-satunya sahabatku yang memahami. Dia tahu semua masalahku. Pasal aku yang dari kecik lagi nih menjadi perebutan parents aku pun dia tahu. Aku pun dah hampir 18 tahun.. nanti aku terpaksa buat pilihan siapa yang aku harus pilih. Sedih, bukan?. Inilah aku. Nampak je punyai segala.. memang mummy dan daddy sayangkan aku.. tapi aku letih di tarik ke sana sini. Semua berlumba-lumba memberikan perhatian supaya aku menyebelahi mereka. Aku pening. Nasib baik ada mak cik Milah dan Aboy. Mereka je lah tempat aku mengadu. Mana parents aku? Busy. Carik duit untuk Shanks. Terima kasih banyak-banyak. Shanks tak perlu tu semua. Shanks sunyi.

“Sebatang..”

Aboy tersenyum sambil menghulur tangan. Aku menghulur sekotak Dunhill.

“Jangan tensen sangat Shanks. Periksa dah dekat. Result percubaaan kau pun teruk. Kenapa boleh jadi cam nih..”

“Aku tak tahulah Boy…selama nih macam mana banyak masalah pun aku boleh settle tapi, entahlah. Kali nih aku rasa tertekan sangat.”

“Excuse me, ada lighter?”

Aku dan Aboy berpandangan.

“Apa kau buat sini..”

Aku geram melihat kemesraan mereka. Syazwanie selamba menyalakan rokok. Report kat bapak kau baru tau.

“Saja boring-boring, jomlah join sekali…Hani nih nak shopping skit. Aku temankan je..”

Aku lihat Aboy terlopong. Aku pun nak ternganga tapi tak jadi. Cis tak sangka gadis pujaan aku minat kaum dua alam. Rugi woo…Hani tu memang cun.. body dia.. fulamakatak.. cam model.. ala-ala J Lo, siapa yang tak angau.. manja-manja lagi tu.. mana aku tak cair..lagi satu.., cuma dia sorang saja bolayan bila aku ayat…. aku pun hairan. Tu yang aku tercabar sangat bila si tomboy nih kacau daun. Dapat pulak tu. Siapa yang tak marah? Siapa yang tak tercabar kelakian.. cewah..

“Sabar Shanks….”

Aboy cemas melihat aku berdiri tiba-tiba. Rileklah.. aku bukannya nak ajak dia bertumbuk. Dayuslah kalau aku pukul pompuan.

“Jom balik.. main game lagi best….”

***********************************************

Yes! Menjadi plan aku. Cantik. Padan muka kau Sahak. Aku dah kotakan janji. Apa kau nak buat sekarang. Awek pujaan kau aku rembat. Member kau semua datang kat aku.. ops, harus diingat, bukannya aku main taktik kotor macam kau.. diorang sokong aku kenakan kau. Tulah.. sapa suruh tunjuk samseng tak bertempat. Sekarang pelajaran kau pulak tunggang terbalik. Tu kau punya pasal. Bukan aku punya hal, hahaha. Cis gelak jahat pulak.

“Apa senyum sorang-sorang nih dik….”

Hish abang aku nih.. selalu tak bagi salam.

“Taklah.. adik teringat masa adik nangis-nangis tak mahu datang sini…tapi sekarang adik rasa best pulak..”

“Tu lah.. tak kenal maka tak cinta …”

Apa pulak melalut abang aku. Memang dari hari tu lagi dia sibuk gosipkan aku dengan si Sahak. Bluek.. tak hingin. Geli.

“Adik telipon..”

Laung mak dari ruang tamu.

“Okey, coming.. excuse me, abang.. hehe..”

Nih lah orang cakap, saved by the bell.. ye tak.

“Siapa, mak..?”

“Hani..”

La.. dah malam nih, apa budak ni nak.

“Helloo..”

“Hi sayang, dah tidoo?”

Meremang bulu roma aku. Apa kena budak nih. Dah gatal sangat ke.

“Rindulah….”

Ah.. sudah…mati aku. “Oi.. bebetullah Hani.. kena merenyam sangat nih.. kan kita berlakon je.. ingat ?“

“Alah.. kalau bebetul pun apa salahnya….Hani tak boleh tidoo nih.. entah kenapa rindu sangat..Dengar suara pun cukup.. baru boleh study…”

Mak..ayah tolong..!

“Okey.. sayang pergi tidoo dulu.. esok jumpa okey…sweet dreams…” Terpaksalah mengeluarkan kata-kata manis. Kalau tak sampai besoklah nih jawabnya.

“You too.. I luv you.. muah..”

Aku menghempas ganggang. Gila. Bala sudah datang. Bencana alam. Mati aku cam nih. Silap aku ke.. ? Tapi, bila pulak aku layan dia lebih-lebih. Orang angau kalau dilayan dengan aku sekali sakit jiwa dibuatnya. Idea datanglah cepat.. selamatkan aku…

********************************************************

“Honey…”

Aku tersengih melihat gadis itu mencebik.

“Ha.. Syaz kirim salam.. dia tak sihat so, dia suruh I temankan U.”

Bulat mata gadis itu merenungku. Terkejut? Aku pun terkejut dengan saranan si tomboy yang aku bencikan tu. Tapi demi perjanjian damai kitorang.. aku mengalah.. eleh bukannya luak pun.. tugasan yang diberikan padaku.. nilah.. ayat budak nih sampai cair, senangkan?

“Boleh blah..”

Sambil menjelirkan lidah dia berlalu. Aik..tak memberi peluang langsung.

“Honey.. my dear.. please. Hari ni je. Lepas ni I janji.. tak kacau U lagi. Last chance okey. I bukannya nak tackle U.. Cuma nak jernihkan keadaan je. Come on…takkan tak sudi.. I merayu nih..” Aku buat muka sebik. Aku lihat muka dia pun dah berubah. Yess! Kancil masuk jerat.

“Okey.. but promise…kali nih je.. I dah attached to somebody else.”

“Promise..!”

Aku mengangkat sebelah tangan tanda ikrar. Dia tergelak kecil. Sungguh manis.. macam lollipop. Hehe.

“So.. shall we?” Aku mengiringi ke kereta yang sedia menunggu. Memanglah.. tunggu aku yang drivelah.. biasalah kan pemandu berlesen P.. Professional..

***************************************

“Surprise!!!”

Aku tergelak melihat Shanks terperanjat beruk. Menjadi betul surprise aku nih. Aboy tersenyum sambil menyalakan lilin. Aku lihat muka Shanks terharu sangat. Macam nak nangis pun ada. Rileklah.. malulah jantan kalau nangis. Semua member kelas kami berebut untuk bersalam dengannya. Inilah perjanjian damai antara aku dengan Sahak. Tugas aku.. satukan balik dia dengan rakan kelas… dan hentikan pulau memulau nih. Cis, memang kacang… Tengok nih.. buat parti sikit dah jadi,.. tererkan aku..? Sebenarnya terima kasih gak kat Aboy.. dia yang cakap birthday Si Sahak nih just around the corner.. so.. nihlah dia.. birthday party yang turut diusahasama oleh mak cik Milah.

“Terima kasih Wanie.. eh.. Syaz..hehe..”

“Tak ada apalah.. small matter je, Sahak.. ops.. Shanks.. so, kosong-kosong yekk..”

“Set.. okey jom makan..”

“Opp.. One more thing.. aku punya part kau dah settle belum…”

“Nanti aku citer… tapi aku tengok respon baik… budak tu pun kaki melayan jugak kalau kena caranya…”

Aku tersengih. Memang.. aku dah tahu macamana layanan yang telah si Sahak nih berikan. Itu pun atas budi bicara aku yang sudi memberikan tunjuk ajar. Girls kan suka movies.. shopping.. happening.. lepak café yang ada class… oh ya.. duit dengan kereta tu dah pasti kena sediakan awal-awal.. betulkan ?.. Mintak-mintaklah si Bedah tu insaf, gilakan aku apa yang dapat…. syoklah kau dengan si Sahak nih.. selamat aku.

*************************************************

Aku ternganga melihat betapa buruk lantaknya budak kat depan aku. Dari tadi tak henti-henti mengunyah. Dari meja makan sampailah kat study room nih. Mentang-mentanglah rumah aku banyak stok.

“Nih apehal pandang-pandang. Ada hutang?”

Ewah-ewah melawan pulak tu.

“Buruk benar rupa ko Syaz…. tak senonoh.. tengok nih..”

Dia terpinga-pinga bila aku mengelap pipinya dengan handkerchief. Tersengih-sengih cam kerang busuk.

“Bestlah rumah kau Shanks. Hari-hari lepak sini gemuklah aku.”

Yerlah tu.. dah dekat dua bulan menketedarah kat sini kurus keding jugak. Mak cik Milah pun satu.. suka sangat melayan karenah budak nih.. nak kek coklatlah.. puding rotilah.. caramellah…yang herannya karipap pun suruh mak cik buatkan. Apa nak jadilah anak dara sorang nih.

“Kau nih Syaz.. cam nerlah laki kau esok… “

Aku terhenti di situ bila Syazwanie mencebik.

“Ish.. gelilah.. sapa nak kawin.. aku ingatkan.. kalau ada orang masuk minangkan.. bapak aku kasi kawin free jer kott.. sebab tak nak aku habiskan harta kat rumah tu.. hehe..”

Aku turut tertawa. Memang aku akui.. dia sebenarnya lain dari tanggapan aku. Sporting, baik hati.. yang penting gila-gila. Tu yang buat aku suka berkawan dengannya.

“Shanks.. dah lama aku datang sini.. bukan nak busy body.. tapi aku tertanya-tanya jugaklahkan, mummy ngan daddy kau mana? Tak pernah nampak pun.”

Aku dah agak. Soalan ni lambat laun akan ditanyakan.

Kringgg…..

“Shanks.. talifon…”

“Saper mak cik..”

“Hani…”

Aku menarik nafas lega.

“Eh.. kau nak apa-apa ambik jer dalam freezer tu. Cam tak biasa pulak. Ha.. nak main game pun pergilah. Nak pegi bergayut nih..”

Syazwanie menjelir lidah. Bengang le tu. Aku bukannya apa malaslah cerita-ceriti.. buang minyak je… bukan aku dapat apa.. bukannya dia dapat satukan balik keluarga aku nih.. Biarlah.. yang penting happy..

“Hello honey..”

“Sayang.. kenapa tak call?”

Aku menepuk dahi. Lupalah..hari nih ada date.

“Lupalah honey…”

“Ayang nih..”

Ishh.. merengek le tu.. mula-mula memang best.. lama-lama nak termuntah pulak..

“Honey nak pergi mana nih…”

“Biasa lah.. complex.. window shopping je.. minum-minum.. dah ..Hani bukannya apa .. rindu sangat kat ayang…”

Yer la tu..rindu kat duit bapak aku le nih.

“Weekend je lah Honey.. Shanks busy lah minggu nih.. exam dah dekat… Honey faham, kan?”

“Awak memang dah tak sayangkan Hani ataupun dah ada betina lain?!!! Okey.. kita break.. Hani dah benci nak tengok muka awak…”

Ganggang dihempas. Sakit telinga aku. Ganasnya. Nih belum buat calon bini lagi nih. La.. dah break.. ruginya.. belum buat apa-apa lagi.. usik sikit-sikit je.. menyesal aku…

“Kenapa tersengih cam lanun nih..”

Ish.. celupar sungguh mulut dia nih.

“Budak tu mintak break..”

“Alamak.. habislah.. nanti dia carik aku balik, bodoh..”

“Ha.. baguslah.. aku pun dah letih melayan si betina gedik tu..layan nafsu tak per jugak..”

Bukk.. ha kan dah kena.. padan muka aku.. hehe.. aku mengusap bahu yang sakit ditumbuk.

“Sakit le bodo..”

Trut.. tit.. tit..Bulat mata kami melihat nombor yang terpapar di skrin Nokia milik Syazwanie.. Sah.. Hani punya number. Dia membeliakkan mata pada aku. Eleh, tak takut.

“Tak nak layan tok sah angkat.”

“Yess! Aku ada plan lagi…”

Syazwanie tersenyum nakal..

*********************************************

“Adik nih.. sejak habis exam asyik makan tidur je, ayah. Badan dah macam lembu abang tengok. Mengunyah je..”

“Ayah.. tengok abang nih…!” Aku menjerit sambil mencampakkan bantal.

Ayah hanya menggeleng.

“Adik tak nak cari keje part time ke? Si Shanks tu pun dah lama kat England tu. Tak nak balik lagi kott.. melepaslah adik…”

“Ayah!!! Abang nih kan..”

Aku masuk ke bilik.. pura-pura merajuk. Hish.. dah habis sekolah nih boring jugak rupanya. Tak der apa nak buat. Hari-hari temankan mak kat rumah. Bila abang balik je.. cam ni lah.. sakat aku sampai aku merajuk. Ayah selalu menghabiskan masa kat balairaya dengan surau. Nak beramal katanya. Sekarang perkara tentang menguruskan kematian.. kenduri apa sajalah ayahlah orang orang pertama ke depan membantu. Aku memang bangga dengan ayah. Dalam sakit-sakit pun.. sedia mencurahkan bakti… bukan macam aku.. hehe..

“Adik.. oo adik…”

“Ya ayah.. dah time makan ke.. “ Aku menghulurkan kepala di sebalik daun pintu.

“Tu saja yang awak tau.. jadik kerbau le nih..”

Aku menjeling abang yang sentiasa sudi menyampuk.

“Tengok siapa datang nih..”

Aku melompat ke arah tetamu yang amat dikenali. Selepas bersalam aku mencapai bungkusan yang dihulurkan. Rezeki, beb.

“Duduk pak cik.. adik pergi ambilkan air..”

“Tak apa tak payah susah-susah.. adik duduk sini dulu,.. ada perkara pak cik nak bincang dengan adik..”

Aik.. aku ke. Biasanya Pak cik Roslan nih datang carik ayah atau mak. Jarang sekali aku. Nak merisik aku ke? Gatal jugak aku nih ye… eh.. bila pulak pak cik aku nih ada anak teruna.. yang ada tu pun baru masuk sekolah rendah.. ah.. dah jodoh… redha je lah.. hehe

“Nak pinangkan dia nih ke, pak cik? Eloklah tu.. duduk rumah pun menyemak je.. habiskan beras.. kalau nak makan rumput tak apalah jugak..”

“Abang!!!”

Geram aku tengok abang yang tersengih-sengih.

“Ha ah.. memang pak cik datang nih nak pinangkan adik… ayah dengan mak pun setuju.. abang yang sarankan sebenarnya..”

What?.. Oh tidak… pandangan ku kelam..

“Ekk.. dah nak pengsan..? Kahwin pun tak nak ke..”

“Abang dahlah tu menyakat adik… adik.. sebenarnya hajat pak cik kau nih nak pinangkan adik gantikan tempat cikgu Habibah yang tengah sarat tu. Jadik cikgu sandaran.. ha dapat duit. Adik kan suka pergi sekolah.”

Oh.. cakaplah awal-awal. Buat suspen je.

“Adik ikut je…putih kata ayah.. mak.. putihlah adik..”

Aku pura-pura tertunduk malu..

“Tengok tu pak cik.. gatalnya…”

Aku mengaduh bila satu cubitan singgah di peha. Abang aku nih memang kurang asam.

“Alamak!”

Aku menepuk dahi… habislah.. terlajak perahu boleh diundur.. Semua mata memandangku..

“Adik kena pakai baju kurung ke? Adik tak naklah..kira kensel je lah ye..”

“Adik!!!”

*********************************************

Nilah yang aku paling tak suka. Aku diibarat bidan terjun. Time dah darurat baru cari aku. Hish, tensen. Bukannya bagi masa seminggu dua… semalam tanya hari terus kena pergi jumpa Guru Besar. Siapa yang tak bengang. Nasib baik aku diterima. Maklumlah penampilan dan kelayakan okey. Cuma jalan tu yang kero sikit. Hehe. Biasa lah.. ganas. Cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dulu pun kebanyakan dah bersara. Seingat akulah.. sebulan saja kot aku belajar di girls primary school nih, lepas tu aku sekeluarga start pindah di kawasan-kawasan yang sewaktu dengan jadual bapak aku.

“Assalamualaikum… and good morning!”

Semua mengangkat kepala.

“Eh..kak Syaz..!!!”

“Syy…”

Aku mengisyaratkan mereka supaya diam. Diorang nih jiran tetangga aku. Nasib baik dapat kelas nih. Senang sikit aku mengasuhnya.

“Panggil aku.. eh.. saya cikgu Syaz, okey…”

“Baik, cikgu…”

Peh.. bangganya…tercapai jugak cita-cita ayah dengan mak nak tengok anaknya jadi cikgu walaupun sekadar cikgu sementara. Hehe.

“Korang.. eh.. awak semua belajar sampai bab berapa?”

“Peratus, cikgu..”

Oh.. dah jauh. Kira catch up jugak bebudak nih. Baguslah. Senang kerja aku. Aku pun menconteng formula kat papan hitam. Lantaklah tulisan buruk pun. Senang je ajar matematik ni, memang favorite aku apatah lagi mengajar budak sekolah rendah macam diorang ni… Alamak, meninggi diri pulak aku nih.

Kringgggggggggg…

Eh.. tup tup dah rehat. Time aku belajar dulu.. masa punyalah lama.. time mengajar pulak sekelip mata aja? Pakai magic ke diorang nih.

“Cikgu.. makan jom?”

“Korang pergilah dulu.. pandailah cikgu korang nih carik makan. Macamlah tak biasa .”

Aku membelek schedule. Ada dua kelas lagi.. sampailah balik. Mintak-mintaklah diorang semua okey…

**********************************************

“Penat dik?”

Tegur mak apa bila melihat aku menghempas tubuh di sofa.

“Peh.. mahunya tak.. seksa rupanya jadik pendidik..”

Tadi hampir sahaja aku mengangkat tangan kat sorang student aku tu. Dah lah lembap.. kurang ajar pulak tu.. nasib baik aku kontrol nafsu amarah aku. Jadi cik gu kena banyak bersabar. Itu pesan ayah. Patutlah cikgu selalu moody.. Pressure aje, ye tak?. Mulai saaat ini.. aku respek habis kerjaya guru yang suci murni nih. Baru aku tahu sekarang. Kontrak aku bila nak habis haa… cepat-cepatlah… aku dah tak tahan nih… hehe.. ajar budak sekolah rendah pun seksa apatah lagi budak menengah.. tak sanggup aku. Bukannya apa budak-budak kat KL ni ganas sikit di bandingkan semasa aku kat kampung dulu. Ah okeylah tu.. pengalaman apa salahnya, kan?

“Ayah mana?”

“Biasalah.. kat balai depan tu lah.. pagi tadi ada urusan khairat sikit.”

“Oh..” Aku meneguk fresh oren, rakus. Mak lambat pulak masak. Orang dah lah sampai tahap kebulur ni.

“Assalamualaikum…”

“Waalaikumsalam…”

Aku tersentak melihat dia di depan pintu. Pergi tanpa pesan.. tahu-tahu dah tercegat kat situ. Kesian mak cik Milah ditinggalkan sorang-sorang kat rumah. Nasib baik ada aku yang sudi menziarahi dan menghabiskan stok makanan yang ada.

“Ehh.. Shahril.. bila sampai.. jemput lah.. langkah kanan lah Shahril. Silalah, mak cik masak ala kadar je..”

“Mmm.. sedap nih mak cik..ada ikan bakar siap air asam sekali.. tak cukup nasi nih nanti..”

“Opp… mak, adik punya mana.?”

“Ceduklah sendiri.. Shahril ni kan tetamu..”

Aku menarik muka. Shanks seakan faham. Dia menarik pinggan ku lalu penuhkannya dengan nasi. Tanpa berterima kasih aku terus mencapai lauk dan melantak. Selesai makan aku meminta diri naik ke bilik.. mandi.. rimaslah. Tadi tak sempat tukar baju, lapar sangat.. Shanks pulak asyik bermanja-manja dengan mak… belum ayah lagi tu. Abang pun suka dengan dia. Kadang-kadang aku rasa jeles dengan Shanks yang lengkap segalanya.. habis tu takkan dengan family aku sekali dia nak sapu. Memang aku macam budak-budak. Tapi tadi dah jelas. Mak lebihkan dia. Kenapa?

“Adik Syaz .. dah mandi?”

Aku memandang ke arah lain.

“Kenapa marah-marah nih.. tak suka aku datang ke?..”

“Bila kau balik? Pergi pun tak cakap.. tau-tau ghaib…”

Aku renungnya atas bawah. Shanks nampak lebih matang sekarang. Maklumlah orang kaya.. pakaian mestilah up to date. Dua kali pandang cam Brad Pitt pulak si Sahak nih..

“Apa senyum sorang-sorang nih…”

Aku tarik muncung.

“Kau duduk ajalah dengan bapak kau, kan bagus Sahak.. balik sini pun bermanja ngan family aku sampai aku naik jeles.. diorang pun selama nih asyik tanyakan kau jer.. rimas aku, tau tak..”

Dengan lasernya aku berkata-kata. Aku lihat air muka Shanks berubah.. hai.. takkan nak jadi jejaka cengeng, kot.. tak macholah cam nih. Ada air bertakung di kelopak mata Shanks. Aku terkejut. Tak pernah dia sensitive macam nih. Aku ada silap cakap ke? Shanks.. aku gurau je lah..

“Aku balik dulu Syaz.. oh lupa nak cakap.. kau nampak cantik dengan baju kurung.. Aku harap boleh tengok lagi……”

Aku ternganga. Sepatutnya aku halang dia pergi, tapi lidah ku kelu. Apa nih Shanks.. aku tak faham.

*********************************************

“Assalamualaikum….mak cik..”

“Oh..Syaz…si Shanks ada kat depan tu ha…”

“Mak cik masak apa?”

“Shanks nak makan nasik puas-puas.. dah lama dia tak makan sambal belacan.”

Aku tergelak kecil. Tu baru pergi tiga bulan.. belum duduk sana lagi. Boleh mati budak Shanks nih kot.

“Hello…”

“Hi..”

Dia menjawab nak tak nak..

“Aboy tak datang?”

“Dia tengah busy…. tak lama lagi naik pelamin.. ha dia jemput kau sekali.. nanti aku kasik kad jemputan..”

“Dengan siapa?”

“Siapa lagi….Hanilah”

“What?”

Aku terduduk. Tak sangka dari plan aku yang menemukan mereka bertukar serius. Biar betul Aboy nih..Hani tu kan…

“Dah jodoh, Syaz…. Hani pun dah berubah sekarang.. pandai Aboy handle.. dah siap bertudung lagi.. ala-ala Wardina lah pulak… Eh, yang kau terlopong kenapa?..”

Cepat-cepat aku tutup mulut. Sempat lagi kenakan aku tu..

“Kau datang nih nak marah aku lagi ke? Marahlah.. aku faham…marahlah sampai kau puas.”

“Eleh.. nanti kau nangis lagi.. hehe..”

Hiap!..Pantas aku sambut kusyen yang dicampakkan. Aku dah tahu segalanya. Mak dah ceritakan siang tadi. Rupanya selama ini Shanks berahsia denganku. Patutlah mak ayah aku begitu caring kat budak Shanks nih. Kesian.. walaupun kaya harta.. tapi miskin kasih sayang.. hari tu pun dia lari ke England kerana merajuk dengan mummynya yang kahwin senyap-senyap. Hancurlah harapannya untuk menyatukan kembali keluarga. Tu yang aku sedih sangat. Rasa bersalah yang teramat.

“Shanks…aku mintak maaf..”

“Eh.. bersuara lembut macam pondan nih kenapa..”

“Sial!!!”

Aku tarik janggutnya yang sejemput sehingga Shanks menjerit meminta tolong. Mak cik Milah yang terkedek-kedek cemas terus menggeleng kepala melihat keganasan kami bergurau. Sampai naik merah muka Shanks menahan sakit dan ketawa bersilih ganti. Aku pun sakit perut gelakkannya.

“Shanks.. tadi kau cakap harap boleh tengok lagi aku pakai baju kurung…kenapa? Dah tiga bulan tak miss aku pakai tau.. sebab aku jadi cikgu sekarang. Ganti cikgu Habibah .. yang duduk kat belakang rumah aku tu?.. Dia kan dah bersalin tengah berpantang pulak. Sebulan lagilah kot aku abis kontrak.

Aku lihat Shanks tunduk.

“Aik.. Kenapa nih, Shanks ?”

“Syaz.. Aku dah buat keputusan… duduk dengan daddy… aku kecewa dengan mummy yang membelakangi aku dan ambik keputusan kahwin dengan uncle Syed tu. Daddy sudi terima mummy kembali.. tapi ini jadinya. Sebab tu aku merajuk.. abis exam hari tu aku terus pegi England.”

Shanks meneguk coke. Eleh aku dah tahu…tak suspen pun?

“Esok flight aku pagi.. mana sempat aku nak tengok kau pakai baju kurung lagi…”

Aku ternganga. Aku tatap muka Shanks. Dia serius.

“Aku balik nih sebab nak ambik semua barang, ajak mak cik ikut sekali tapi dia tak nak… dan yang terpenting, ada lagi satu sebab aku kenapa aku balik nih..sebab..”

“Sebab apa?”

“Kau, Syaz.. aku nak jumpa kau… mungkin…. aku..” Shanks tak meneruskan kata-katanya. Aku terkedu.

“Kalau aku nih penting… kau duduk sini.. jangan tinggalkan aku lagi…”

Aku bingkas bangun, meninggalkan Shanks yang terpinga-pinga.

***************************************

Aku melangkah pantas. Pengumuman bahawa flight yang bakal aku naiki bakal berlepas beberapa minit lagi. Aku mahu segera terbang kerana aku tak sanggup tunggu lagi. Banyak kenangan aku di bumi Malaysia nih. Senyum, tangis aku di sini ….tapi aku mesti menemankan daddy yang kesunyian. Mak cik Milah pun aku tak benarkan hantar aku ke sini. Biar aku pergi sorang. Nanti takut aku berubah fikiran bila tengok air mata mak cik. Aku tak sanggup.

“Shanks…!!!”

Dia datang? Syazwanie berdiri di depanku termengah-mengah. Dah tahu pakai baju kurung nak berlari jugak. Nasib baik tak terjatuh terbongkang. Aku kagum melihat wajahnya yang makin manis. Ada seri rupanya orang yang pakai baju kurung ni. Selama ni aku suka tengok mak we seksi yang baju koyak sana sini.. rupa pakai baju kurung nih lagi seksi…

“Kenapa pandang aku macam tu…”

“Seksilah kau Wanie.. ekk Syaz..”

“Hotak kau, Sahak..”

Serentak tangannya melibas belakang aku. Adui.. ganasnya tak hilang lagi rupanya.

“Kau tak boleh pergi…”

“Kenapa….?”

Aku merentap tangannya yang erat memegang..

“Kau tak nak tengok Aboy kahwin….?”

“Biarlah.. yang kahwin dia …yang syok pun dia jugak…”

Adui.. dah kena pukul, kena cubit pulak tu. Mangsa penderaanlah aku nih.

“Syaz.. aku pergi dulu..”

Aku menepuk pipinya bila mendengar pengumuman terakhir. Tapi aku terhenti bila terpandang ada air jernih mengalir di pipi Syazwanie..

“Ekk.. kenapa nangis nih… Aku bukan pergi mati… nanti aku baliklah tengok kau, okey..”

Tiba-tiba tubuhku dipeluk erat. Syazwanie menangis semahunya. Aku terharu. Aku membalas pelukannya.

“Syaz.. bagi aku satu je alasan ..kenapa aku tak boleh tinggalkan kau…”

Aku berbisik di telinganya.

Dia mendongak… hidungnya merah… matanyanya bengkak..

“Semua kat sini sayang kan kau…. jangan lah pergi Shanks..”

Aku menggeleng sambil memegang dagunya.

“Bukan itu yang aku nak dengar Syaz…”

Aku renung matanya dalam-dalam.

Muka berubah merah… bibirnya teragak-agak mahu bersuara…

“Promise.. kalau aku cakap kau tak pergi..”

Aku angguk…

“Aku sayangkan kau… jangan tinggalkan aku…”

Aku rangkulnya erat. Air mataku turut menitis. Terima kasih Syazwanie.

*****************************************************

“Adik …kena pindah lagi lah….”

“Apa nih ayah…tak mahulah.. waaaa…”

“Jangan degil….Adik.. kalau sayangkan kami adik kena pindah..”

Apa nih.. kompiush betul. Takkan pindah lagi…kan dah stabil kat sini…abang tolong..

“Adik.. abang cakap pindah.. jangan degil.. pukul nih karang..”

Waaaa… abang pun sama …adik suka duduk sinilah.. Janganlah memperlakukan aku begini.. peh.. cam drama menyayat hati pulak.

“Kemas barang semua…”

“Tapi…”

Aku akur..walaupun masih tak faham.. aku bungkuskan pakaian dan barang-barang kesayangan aku.

“Adik makan…”

Aku turutkan jugak.

“Adik duduk sini.. dekat ayah..”

Aku menghampiri ayah yang menghisap paip. Lepas makan tu je lah hobi. Mak dengan abang juga mengelilingi aku. Ni tambah kompiush nih.

“Adik nak pindah.?”

Pantas aku menggeleng.

“Adik kena pindah jugak… nah sain kat sini..”

Ngerinya.. mimpi ke aku nih… nak pindah pun kena turunkan tandangan ke. Agaknya diorang takut aku nak lari lagi kot.. bila kena paksa pindah.. bolehlah saman aku kalau aku melanggar perjanjian. Eh.. melalut pulak aku nih.

“Bila pindah, ayah..?”

“Minggu depan…”

Uih.. cepatnya..orang baru belajar bercinta.. pindah lagi..

“La.. termenung apa nya sainlah…”

Aku membelek sampul surat berwarna coklat itu. Ehh.. ada cop lagi tu.. Betul ke nih.. Aku menggosok mata.. Ayah, mak, dan abang tergelak kecil. Oh.. kenakan aku lagi rupanya… Terketar-ketar aku membuka sampul.

“Syaz…! Pak cik.. mak cik.. Abang Khairul..saya dapat masuk U! Minggu depan pendaftaran. “

“Tahniah…”

Semua memeluk Shanks yang melonjak gembira.. cam budak-budak..

“Ehh.. tengok je Syaz.. tak ucap tahniah kat aku ke?”

Dia tersenyum nakal. Eleh. Ingat aku nak nangis lagi cam kat KLIA ari tu.. jangan harap.

“Masuk mana?”

“USM…jangan nangis tau…”

Shanks tersenyum mengejek. Aku masih selamba.

“Macam mana ni ayah.. kena sewa lori lah nih.. tumpangkan budak Sahak nih sekali…”

Shanks kehairanan.

“Tengok nih…jangan berlagaklah.. orang tak heranlah…. kita pun ada..”

Aku mengibas surat tawaran yang sama diterima oleh Shanks. Tiba-tiba tawa kami pecah. Aku yang paling kuat sebab aku yang terkena. Hahahaha.

“Jangan tinggalkan aku.. aku sayang kan kau..”

Bisikan mesra Shanks tu buat kan aku tersenyum sendiri. Nakalnya kau, Shanks!

9 Respons

  1. nice and sweet story. I like it..
    well dont..

  2. haha… best gak cite ni.. kadg2 geram pon ade… eh x pe r ni bukannye kisah benar.. kalau betul…. memaluk x tahu nak kate ape….-zul

  3. so sweet:)

  4. hye!i like it..byk part wat G tgelak sorng2..haha.really enjoy it!idea yg ori..well done guy! by;G:P

  5. suka citer nih…
    ganaih beb…

  6. hye.. juz nak say cite ni best gak r… wat kan saya tersenyum sorang2.. erm taniah r saya ucapkan.. semoga karya yang laen lagi meletop.. pom..pom..pom

  7. pergh!
    sweet sgt cite nih..
    baguih!
    thniah kpd pnulih..
    good luck!!

  8. besh nyer citer nie…sweet.
    tahniah….patut nyer kene ader
    sambungan nie..bleyh x??

  9. huhuhu..suka crita ni..
    keep up the good work..
    FIGHTING!!!!!!!!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: