cerpen : Hanya Sehelai Kertas

“Fasya rehat nanti aku nak pergi library ke…”

“Macam biasalah.Kenapa kau nak pergi tempat lain ke”
aku hanya diam.Sebenarnya aku malas nak pergi library hari nie.Semua pasal …..

“Woi,kenapa nie.Mengelamun aje….

“Takdelah.Aku okay aje….

“Kalau macam tue,jomlah….

“Pergi mana…

“Kan loceng dah bunyi.Jomlah kita pergi library.Aku nak hantar buku nie dan nak pinjam yang lain”

“Aku sebenarnya malas nak pergi hari nie…..Tapi takpelah aku temankan kau.Tapi jangan lama-lama sangat tau….

“Yelah.Hairan aku dengan kau hari nie Riena,kalau selalu kau yang suka lepak dekat library tue.Ada something wrong ke…….

“Takde apa-apalah.Kau jangan risau ke….
Aku dengan Fasya melangkah ke arah blok B tingkat 1.Hatiku bergetar hebat.Minta-mintalah mamat tue takde……….Bila kakiku melangkah masuk,aku mampu menarik nafas lega.Alhamdulillah….

“Fasya kau pulangkan buku tue dulu,aku nak pergi sana jap,”tunjukku ke arah dimana terletaknya pelbagai jenis buku rujukan Bahasa Inggeris……..

“Okay….
Sedang aku mencari buku yang aku perlukan tiba-tiba…..

“Dah dapat buku yang kau cari tue tak….

“Eh,Fasya camna hang boleh ada kat sini.tadi kau kata nak pulangkan buku takkan cepat sangat…..

“Ada orang sukarela nak tolang aku….

“sapa….

“Adalah….Rahsia….

Malas aku nak layan kerenahnya.Tanganku mencapai satu buku yang aku rasa ia dapat menolong aku dalam subjek nie dan….

“Hoi,saya yang dapat buku nie dulu….

“Apa pulak aku yang dapat dulu…..
Aku memandang geram kearahnya.Pelik time aku masuk tadi tak nampak pun mamat nie.Bila masa dia masuk….

“Woi,sudah la tue Abang Zul,Riena.Macam kucing ngan anjing jee kauorang berdua nie….

“Apa pulak mamat nie yang cari pasal dulu….

“Amboi,cik adik cantiknya bahasa tue….

“Suka hati sayalah.Awak kalut apa….

“Zul apahal nie,”tanya Haiqal.

“Entah adik nie tak pasal-pasal nak melenting…..

“Kenapa nie Fasya,Riena…..

Mataku masih lagi merenungnya.Menyampah dengan sikap dan tingkah lakunya itu…..

“Takde apa-apalah Abang Haiqal.Cuma diaorang rebut buku nie tadi….

“La….cam budak-budak hampa berdua nie.Pasal buku pun nak bergaduh.Sudah la tue Zul,kasi aje buku tue dekat Riena…..

“Tak payah.Tak ingin aku nak terima belas kasihan orang…..

“Jangan ego sangat cik adik ooi…..Ambillah buku nie.Ikhlas dari abang….
Pantas aku menarik tangan Fasya keluar dari library…..Malas aku nak berlama-lama disitu….Nanti tak pasal-pasal runtuh pulak sekolah nie…..

…………………………………………………………………………

“Riena kenapa kau tak boleh ngam dengan Abang Zul tue…..Asal jumpa aje mesti nak gaduh……
Aku hanya mendiamkan diri.Sakit hatiku bila terdengarkan namanya.Tapi kalau nak marahkan Fasya tak tentu pasal bukan itu caraku…..Tanganku pantas menyusun buku yang berselerak diatas meja……

“Hoi,tak dengar ke…

“Takde apa-apa yang menarik untuk aku citekan kat kau…..

“Mesti ada sebab kan.Kalau tak kau takkan bermusuh dengan Abang Zul tue….

“Nothing…..

“What do you mean nothing….
Aku tidak menjawab tapi melangkah keluar setelah selesai tugasku….

“Woi,mari sini semua.Aku ada benda nak kasi tau kat korang semua,”jerit Kak Farah selaku ketua asrama kami……

“Ada apa Kak Farah.Macam penting aje…

“Tadi akak ada jumpa Puan Norlin,dia nak kita sediakan hadiah untuk ditukarkan dengan budak aspura……

“Gila apa Puan Norlin tue…..

“Best apa.Come on Riena,buangkanlah sikap anti lelaki kau tue….,”sampuk Kak Rika atau nama sebenarnya Syarika Saiedin…

“Setiap sorang ke kena sediakan,”tanya Kak Nurul.Selaku senior kitaorang.

“Yap.Setiap sorang wajib sediakan satu hadiah…..

“Budak aspura dah tau ke,”tanya Kak Reen.

“Dah.Mereka semua dah tau dan diaorang semua dah setuju.Camna Riena kau okay tak…….

“Okay ke tak Riena tetap kena sediakan.Beli la hadiah yang mahal sikit.Boleh la tukar dengan Abang Zul tue.Betul tak Riena,”kata Kak Alya sambil menepuk bahuku.
Aku pantas meninggalkan mereka.”Boleh la tukar dengan Abang Zul tue,”ejekku bila masuk dalam bilik.Boleh blah la…….Buang duit aku je nak beli hadiah dekat mamat tue……..

Hanya tinggal beberapa hari aje lagi untuk kami meraikan malam perpisahan.Perasaan sayu menyelubungi hati kami semua.Maklumlah selama ini kami bagaikan satu keluarga.Tapi aktiviti yang dicadangkan oleh Puan Norlin itu tetap berjalan lancar.Pelbagai jenis hadiah disediakan.Setiap satu mempunyai maksud yang tersendiri..

“Riena nak kasi dekat sapa hadiah nie nanti…..”tanya Kak Farah.

“Tak tau lagi la Kak Farah”

“Kasi ajelah dekat Abang Zul tue.Kesian takde sapa yang berani nak kasi hadiah dekat dia,”sampuk Kak Reen.
Aku hanya mendiamkan diri.Tapi dalam hati sebakul aku maki si Zul tue….

“Camna budak aspuri nie nak berani kasi.Tengok ajelah kelaku si Zul tue.Serius memanjang.Toksah kata nak menyembang.Senyum pun jarang.Aku yang duduk sekelas dengan dia nie pun bengang,”kutuk Kak Alya.

“Tapi kan Kak Farah,masa Fasya ngan Riena pergi library hari tue,dia okay aje sembang dengan kitaorang.Siap gaduh lagi ngan Riena rebutkan buku……
Fasya tidak jadi meneruskan kata bila aku menjeling ke arahnya.Semua mata tertumpu kearahku….

“Alah biasalah tue.Kalau ngan Riena tentu okaylah mamat tue.Yang keras pun boleh jadi cair dengan awak Riena….

“Tapi hairan juga aku Alya.Sepanjang aku kenal Zul tue,tak pernah aku tengok dia sampai bergaduh dengan kaum hawa nie.Bercakap pun jarang inikan nak bergaduh….

“Itu biasalah Farah.Kalau hati dah suka takkan kenal mana satu botol kicap botol cuka……

Kata-kata Kak Alya itu mengundang tawa mereka semua yang ada disitu.Tapi tidak aku.Itulah Kak Alya yang mampu menceriakan kami bila dalam kesedihan ataupun bila kami stress ketika study…..Boleh kata tak kering gusi bila bersamanya.Ada saja percakapan atau tingkah lakunya yang boleh mengundang tawa kami semua……

“Kesian dengan Nuri.Dari dulu menaruh minat dekat si Zul tue.Alamat gigit jarilah minah tue…..”kata Kak Reen.

“Sapa si Nuri tue.Mati hidup semula aku gerenti si Zul tue takkan suka.Dahlah perangai tak macam perempuan kalah sikit aje dari bohsia,”sampuk Kak Balqis yang baru keluar dari kamar mandi……
Semua mata memandang kearahnya.Dengan hanya berkain batik boleh lagi mengata orang.Tarik kain tue baru tau….

“Betul aku sokong cakap kau tue Balqis.Betul muka temboklah minah tue.Dah orang tak suka masih lagi nak mengatal.Menjatuhkan maruah wanitalah dia tue……

“Kak Farah nie hadiahnya….”kataku sambil menghulurkan hadiah tue kepadanya.

“Aik…..kenapa takde nama penerima….”tanyanya.

“Malas la Riena nak tulis.Nasib la sapa dapat hadiah tue.Riena minta diri dululah nak masuk tidur….Nanti esok bangun lewat….

“Malulah tue nak tulis nama abang dia….

“Kalau dia Riena tak kasi hadiah…..Riena kasi bom aje terus.Lagi senang….”kataku sambil berlalu.Puas hatiku bila dapat berkata begitu.Tergamam mereka semua bila kukerling buat kali yang terakhir….

Ingatanku melayang mengingati peristiwa 2 tahun lepas.Masa itu aku baru pertama kali melangkah masuk kedalam asrama.Bila aku dengan tidak sengaja terdengarkan perbualan Zul and the geng bila aku melintasi belakang mereka…..

“Woi Haiqal,camna hubungan kau dengan Fasya……”tanya Zack.

“Aku okay aje dengan dia.Takde apa-apa masalah.Cuma kitaorang jarang jumpa sekarang nie.Maklumlah si Fasya tue nak ambil PMR this year.Itu pasal kami jarang jumpa.Kalau jumpa pun dalam library.Kenapa kau tanya Zack……

“Takde apa-apalah.Saja nak tanya tak boleh ke….
Baru hari tue aku tahu yang selama nie Fasya couple ngan Haiqal.Sampai hari nie Fasya tidak mengehtahui akan hal itu.Saja aku diamkan.Biarlah dia sendiri memberitahunya nanti….

“Zul kau tak berkenan ngan Riena tue.Kalau kau berkenan aku boleh rekemenkan”

“Sapa.Si Riena tue.Terima kasih banyak-banyak la Haiqal aku tak berminat.Dah la muka nampak stupid.Kau nak aku bercouple dengan dia.Kalau dunia nie berhenti berputar pun aku takkan terima……

Hatiku pedih mendengarnya.Sampai hati Zul kata aku macam tue.Aku mengaku sejak pertama kali aku memandangnya disekolah ini,hatiku sudah terpaut.Tapi bila mengenangkan sikapnya yang dingin itu,aku hanya mampu diamkan diri.Tidak aku meyangka sampai tahap begini Zul sanggup mengata aku.Kalau tidak mengenangkan diri ini wanita dah lama aku ajar si Zul tue……Dia tak berhak nak menghina aku macam nie…

“Tak baiklah kau nie Zul.Mulut tue jangan terlalu lancang bercakap.Nanti makan diri sendiri….

“Betul apa yang aku cakap…Rilekslah dia bukannya ada dekat sini….

“Memang la.Tapi jangan cakap sesuka hati kau aje.Buatnya member si Riena tue dengar,naya kau…..

“Sudah la tue Haiqal.Lantak la dekat dia.Nanti dah kena baru dia tau langit tinggi ke rendah………

Tidak sanggup aku mendengarnya lagi.Pantas aku meninggalkan tempat itu.Sejak hari tue aku menanam rasa benciku terhadap Zul.Tembok benci yang takkan dapat diruntuhkan oleh sesiapa……..

…………………………………………………………………………

Malam perpisahan lancar seperti yang dirancangkan.Muka para penghuni aspura dan aspuri girang bila kaki melangkah masuk ke dalam dewan.Suasana begitu meriah sekali bagaikan sebuah party.Berdiri dipentas pengetua sekolah sedang memberi ucapan untuk merasmikan majlis.Ucapan malam ini begitu ringkas dan simple.Mungkin tidak mahu merosakkan mood para pelajarnya.Selesai ucapan,pengetua meminta kami semua menikmati makanan yang disediakan ala buffet.Tidak banyak makanan yang aku ambil malam itu.Cukup sekadar untuk mengalas perut…..

“Riena dari tadi akak tengok Zul tue asyik tengok kau aje……

“Maunya tak tengok punya cantik berhias.Rugi la kawan kalau tak usha………

Mati seleraku bila terdengarkan namanya…..

“Kak Farah tak pergi check ke hadiah.Mana la tau ada secret admire ke…..

“Takde faedahnya mereka nak minat kat akak.Lainlah awak tue….

Niat untuk mengusiknya terkena batang hidungku sendiri.Tiba-tiba……

“Amboi,besarnya hadiah.Sapa kasi kat kau nie Alya…..

Kak Alya hanya tersenyum memandangku….

“Kak Farah nie ada hadiah untuk akak.Fasya ambil dekat sana tadi…..

“O,thanks.Sapa kasi nie….

“Mana la tau.Amanah orang….

“Nie awak punya,”kata Kak Alya.

“Apa nie Kak Alya…..Bukan ke akak punya…..

“Akak punya nie.Takdelah besar cam awak punya…..

“Entah-entah orang lain punya hadiah apa…..

“Hello cik adik.Takde orang yang bernama Riena dalam aspuri kita kecuali awak sorang aje tau…..Tengok nie kalau tak caya…

Memang benar itu namaku.Tapi sapa yang kasi nie.Punya besar hadiah.Tak pernah aku dapat hadiah besar macam nie sepanjang hayatku…..Ah,biarlah.Orang dah kasi kita ambillah.Nanti kecil hati pulak…..

Malam itu aku menjadi perhatian orang ramai.Maklumlah dapat hadiah yang paling besar.Tentu special diorang kata.Tapi aku tidak berpendapat begitu.Entah-entah budak aspura sengaja nak kenakan aku.Mungkin dendam barangkali…..

……………………………………………………………………….

“Eh,Riena tak nak bukak ke hadiah tue….

“Riena pelik la Kak Reen.Sapa yang kasi nie….

“sapa kasi kira belakang.Bukak la hadiah nie dulu.Kitaorang nak tengok jugak…..

“Kalut ajelah kau orang semua nie……

“Kalut ke tak.Kami tak kira,kami nak tengok jugak.Mana aci Riena aje yang tengok hadiah kami…..,rungut Kak Balqis.

Perlahan-lahan aku membuka pembalut hadiah tue.Mataku bagai tidak percaya dengan apa yang dilihat kini….

“Wau,cantiknya teddy bear nie.Dahlah besar cute pulak tue.Bertuah awak Riena,”kata Kak Balqis sambil membelai bulu beruang itu.

“Sapa kasi Riena.Takde nama pengirim ke….

“Entah-entah Zul tak.Tengok nie dekat beruang nie ada tulis huruf Z….

“Tak semestinya Z tue untuk Zul sorang aje…..Nama Riena pun huruf Z jugak kan…..”kata Kak Nurul.

Aku hanya mengangguk.Memang betul kata Kak Nurul.Tak semestinya mamat tue aje pangkal nama huruf Z.Aku pun huruf Z jugak.Zuriena Natasya…..

Aku mengagau kotak hadiah tue.Mana la tau ada pertunjuk barangkali.Tanganku seolah-olah menangkap sesuatu benda.Macam surat aje nie.Tapi aku hanya mendiamkan diri…..

…………………………………………………………………………

Assalamualaikum Puteri Tersayang Zuriena Natasya,

Maaf seribu kali maaf kalau hadiah nie mengundang kemarahan Riena.Zul tau kenapa Riena bencikan Zul dan Zul tau apa sebabnya…….Maafkan Zul pasal peristiwa 2tahun yang dulu.Bukan niat Zul nak cakap macam tue dekat Riena tapi entahlahZul tak tau macam mana perkara tue terjadi….Mungkin kerana terlalu ingin menjaga martabat diri sebagai seorang lelaki,Zul telah melukakan hati Puteri yang selama ini Zul puja dalam diam dan Zul tau yang Riena dah dengar segala-galanya tentang perbualan kami pada petang tue…….Maafkan Zul……Zul benar-benar cintakan Riena sejak kali pertama terpandangkan Riena……I LOVE YOU VERY MUCH walaupun Zul tau yang Riena bencikan Zul……..Hanya Riena dihati Zul untuk selama-lamanya……..

ZUL ZIKRY ABDULLAH

Tidak aku menyangka yang Zul…….Kupandang gembira kertas putih yang bertinta biru itu.Perlahan-lahan air mataku mengalir menitis keatasnya……

………………………………………………………………………..

“Mama,mama tengok abang nie…….”jerit anakku Reisya.

“Zamry jangan la rebut cinta kasih mama ngan papa nie sayang.Kasi kat adik,”kataku.

“Mama kenapa mama panggil teddy nie cinta kasih mama,”tanya anak lelakiku.
Hanya senyuman yang kuhadiahkan kepadanya.Ah,budak-budak mana la dia tau semua tue…….

“Yang Riena senyum sorang-sorang nie kenapa…..
Aku memandang wajah yang ada didepanku.Wajah yang menjadi igauan sepanjang waktu…….

“Takde apa cuma Riena teringatkan peristiwa dekat sekolah dulu……

“Tak habis-habis ingatan Riena tue…..

“Iyelah,kalau tak pasal peristiwa tue.Kita takkan bersatu cik abang Zul sayang………..
Zul hanya ketawa.Memang itu tabiatnya.Suka ketawa bila diungkit kenangan silam…..

“Sampai hari nie Riena cam tak caya dapat hidup dengan lelaki sombong nie…..

“Apa Riena cakap abang,sombong…….

“Yelah.Abang lupa ke yang abang anti perempuan dulu……

“Dan Riena anti lelaki……
Aku mencubit lengannya.Pandai dia nak mengenakan aku balik.Aku tidak marah tapi aku bahagia.Gurauan itulah yang menceriakan hubungan kami suami isteri……cup…satu ciuman dihadiahkan kepadaku dan aku berpaling memandangnya……

“Abang bahagia kini.Apa yang abang hayati telah Allah makbulkan untuk abang……Thanks Riena sebab sudi jadi isteri untuk abang………

“Riena memang diciptakan hidup untuk menjadi pasanganmu wahai suami…….InsyaAllah sampai mati Riena nak jadi isteri abang………

Zul mengenggam tanganku mesra.Itulah yang selama ini aku idamkan.Hidup disamping insan tersayang dan kini aku milikinya.Terima kasih Ya Allah diatas kurniaanmu ini………….

Advertisements

6 Respons

  1. ala..kenapa pendek sangat cite..dah best depan2..buatlah panjang skit konflik antara diaorg…baru best…good lucks

  2. len kali cite nih watlah pnjg cket..
    tmbhkn konflik wk2 dorg brcinta sblm kahwin..
    ni pendek sgt le..
    ap2pn, good luck!!
    keep writing..

  3. best gak citer ni…
    teringat zaman dolu2.
    kalu panjang skit lagi best..
    paper pun… gd job.
    teruskan bekarya.

  4. citer ok..cuma tatabahasa byk salah

    satu perenggan tu panjang sgt..nanti org malas baca. cuba pendekkan.

    percampuran bahasa. kalau ada perkataan english cuba italic kan.

    tanda penutup dialog byk tak ada.

    cth “Apa Riena cakap abang.Sombong…. < --sepatutnya selepas nokhtah jarakkan satu space. nokthtah di akhir ayat hanya 3 titik saja di benarkan. sebetulnya. “Apa Reina cakap abang. Sombong…”

  5. best la citer nie….alang mmg mnt citer yg epy endg cmni…hehe…ada gdh ckit2……….syok la bace………

  6. best gler…dalam benci ada sayang…macam kenen kat dak niw pulak…wat lah novel bersiri pulak…tema yg same…confirm meletop…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: