Cerpen : Aku Bukan Untukmu

Ain Hawani
harrypzah_93@yahoo.com

Aina membalas senyuman Hasroy.Aina tidak tahu mengapa sejak kebelakangan ini,jejaka berkening tebal itu asyik tersenyum kepadanya.Apa lagi yang Aina mampu lakukan selain melemparkan senyuman plastic kepada Hasroy.Kesian..kesian..Aina menopang dagu.Tidak lama kemudian jejaka idamannya ,Syammi masuk ke kelas.Kehadiran jejaka berwajah ‘chinese look’ itu menyentap jantung Aina.
+ control ayu,prince charming kau ada dekat depan.Duduk ala model..remember always smiling and look ayu..ahaks
+ Aina mengubah posisi duduknya.Kaki kanan disilangkan ke atas kaki kiri.Senyuman ikhlas paling manis dilemparkan.Tudungnya yang tadi serabai kini dilipat rapi..cantik
+ Shammi pujaan hatiku,datanglah..aku dah control ayu.
Hampa..setelah meletakkan bag sekolah,syammi terus keluar dari kelas.
+ wawawa..sampai hati Syammi buat aku macam ney..arrgghhh..sebek giler..
Lipatan tudungnya ditarik kembali.Posisi duduknya diubah.Wajah Aina masam mencuka.
“hai Aina”sapa seseorang
+ la..mamat ney lagi..tension sungguh hidup aku..
“ya Roy, ada apa?”
“tak..sy x paham la pasal syarat sah solat tahajjud ney..”Aina terus memberi penjelasan.Hasroy merenung wajah Aina yg cantik dengan hidung yang mancung dan sepasang mata yang bulat beserta kulit yang putih kemerahan.Cukup utk menjadikannya wanita idaman Malaya.Aina yang sedar dirinya diperhatikan mendongak ke atas.Dilihat Hasroy sedang mengelamun.Hati Aina mendidih.
“awk dgr x apa yang saya cakap,Roy?”
“de..dengar..”
“nak tanya apa lagi”
“x de dah..k r bye..thanks”
………………………………………………………………………………………………………

Malamnya Aina membaca novel,Cinta..Tiada Akhirnya karya Fauziah Ashaari.Tiba-tiba telefon bimbitnya bergetar.Aina lihat ada 1 mesej.
+la..mamat ni rupenyer..

– hi..cbuk x skrg ney,,tgh wtpe?
Aina membaca mesej itu sekilas pandang.Keypad telefon itu ditekan-tekan.
+ x cbuk eh..tgh dok bce novel..awk tgh bt pe?
– tgh igt kt Aina r..hehehe
+ Roy serius r..tgh bt pe?
– tgh maen msj ngan Aina r..x kan tido kot..bce novel cokmo..x boring ke?
+ x borin’ eh..awk 2 msj owg cokmo..x borin’ ke?
– x coz msg ngn owg yg kte ske

Aina terpempan.Dia cuba untuk berlagak selamba.

+ npe msj owg mlm ney..kco btul r..nk jiwang taleh
– o..Roy kco Aina ke..sowi r..x pe r..bce r novel 2..Roy x nak kco dah,bye..
+ ala bck..tayang-tayang jgn la ngajuk,buruk sgt taw klu Roy ngajuk..senyum la tayang..
– k la..demi cyg..Roy x nk ngajuk dah..
+ cepat r bagi taw..npe msg owg lam ney..sies ok
– hmmmm…
+ hmmmm..cpt r npe?
-Aina jom kite kapel..nak x?
Aina berasa dadanya bagai dihempap gajah.Nafasnya sesak.

+ si Hasroy ney biar betol..arghh buat don’t know je la..

– hey..npe x bls?

Mesej yang masuk dibiarkan sahaja.Tiba2 lagu big girls don’t cry berkumandang.Aina segera mangangkat telefon bimbitnya.

– cam ne..nak ke x nak?
+ x taw..Aina x taw
– ala..jawap je la..nak ke x nak
+ Aina pk dlu ok..bye

Berkali-kali dia menampar pipinya..sakit..sahlah dia tidak bermimpi dan peristiwa tadi benar-benar berlaku..Hasroy ney..
……………………………………………………………………

Aina membaca novel Sehangat Asmara sambil mendengar lagu dr mp3 putihnya.Bibirnya asyik mngukir senyuman apabila membaca kisah cinta Kay dan Zainal.Tiba-tiba Tuti muncul dan menampar bahu Aina.Aina tersentak.Earphonenya tertanggal.
“kurang ajar punya budak..kau nak suruh aku mati cepat,ke?”marah Aina
“Aina aku baru dapat berita gempak taw x..kau nak dgr x?”
“nak r..woi citer r cepat”
“Tapi kau mesti patah hati punyer..”
“lantak r,,patah hati ke patah kaki ke..woi cepat r Tuti”
“Kau taw x yg Shammi suke dkt syikin?”
“la..berite 2 ke..tu berita dari kurun ke berapa ney..aku ingt berita gempak sangat..kau ney..wasting my time taw x”
“jadi kau dh taw r yang diorang dah kapel?”
“what!!”jerit Aina.Tuti terkejut..Hasroy pelik melihat Aina .Wajah Aina merah padam
“bila diorang declare,Tuti?”
“semalam..gampak x lagi story yang aku bawak ney”
“mmg gempak..aku nak gi toilet jap”suara Aina tiba-tiba sayu.Tuti hairan.

Aina merenung ke luar jendela biliknya.kelihatan pohon-pohon hijau yang mendamaikan.
+ dah la Aina cukuplah terkenangkan Syammi tu..msh ada lagi yg sudi..
+ sudi?sape ek..ya Allah Hasroy!
Aina mencapi telefon bimbit silver kepunyaannya.Keypad itu ditekan-tekan

+ Roy..saya terima awak dalam hidup saya..
– ha!thank you,Aina..Roy janji akn bahagiakan Aina..Roy janji

Ya Allah,andai kau catatkan dia milikku,tercipta untukku,dekatkanlah dia denganku,satukan hatiku dan hatinya,titiplah kemesraan di antara kami agar kebahagiaan itu kekal abadi..

+ aku redha..pasrah
…………………………………………………………………………………

“ha!biar betol Aina”jerit Tuti
“betul la..semalam aku terima dia..betul x keputusanku Tuti”
“aku harap ya..tapi tidak Aina”Tuti sedih..air mata bergenangan di kelopak matanya.
“hei nape ney..”
“x de pape Aina..aku happy u kau”
“Tuti..kalau kau kawan baek aku,sayang dekat aku..tlg la cerita kenapa”
“it’s about Roy,Aina..kau kena taw kebenarannya..kita berdua ditipu Aina”
“aku tak paham,Tuti”
“kita sedang bercinta dengan org yang sama..kau faham x..Roy dah perbodohkan kita”
“kurang ajar”.kertas putih itu komot apabila diramas oleh Aina.Air matanya tumpah.

“hoi Tuti,kenapa kau cakap macam tu dekat Aina,ha?!”Hasroy menggelegak.
“apa yang aku cakap..aku x phm r”
“kenapa kau kata kite sedang berpacaran sedangkan kita dah putus 2 bulan yang lalu..kenapa,ha!”
“kau yang putuskan hubungan kita..aku x cakap pon yang aku terima perpisahan tu”balas Tuti sinis
“hoi Tuti sedarla..kita dah tak ade apa-apa lagi..buka mata kau luas-luas..we are over..O-V-E-R.. over!”
“Kau dengar sini..kalu aku tak boleh memiliki kau,x ada sorang pon yang boleh..kalau aku x bahagia,kau pon jgn berangan nk bahagia..kau ingat tu Roy”
Hasroy menarik tudung Tuti di bahagian belakang.Badan Tuti ke belakang sedikit.
“baek kau tarik balik apa yang kau kata ..kalau tak”
“kalau x apa,RoY”
“kau tengok la nanti..”
“Roy..Tuti!!”
Hasroy melepaskan Tuti.Tuti jatuh ke lantai.Wajah merah Aina dilihat Hasroy.
“ala sayang,sakitla belakang Tuti”adu Tuti manja.
“Aina dengar dulu penjelasan Roy..Aina jangan degil”
“sakitlah sayang”ujar Tuti sambil memaut pinggang Hasroy.
“lepaslah”jerit Hasroy.Aina berlalu pergi.Aina,tunggu dulu!!”.Hampa..Aina berlari bersama linangan mata yang lebat umpama hujan pada petang itu..
…………………………………………………………………………………

Tuti melihat Hasroy yang sedang termenung.Wajah Hasroy cengkung dan muram..sudah 2 bulan Hasroy begini..Aina pula ceria di luar..berduka didalam.
+arghh..kau mesti tolong Hasroy,Tuti
Dia mendekati Hasroy.
“kau nak apa..dah puas hati kau tengok aku macam ney kan”
“Roy aku nak jadi baek..aku akn tolong kau..aku akn terangkan semuanya pada Aina”
“betul ke,Tuti”.Tuti sebak..jelas kelihatan kehampaan dan harapan di dalam anak mata Hasroy.”kau jangan tipu aku,Tuti”
“betol..aku tak tipu..swear”
“kaulah kawan aku,Tuti”
“maafkan aku,Roy”
“aku dah lupakan semua tu..Jangan bimbang Tuti”

Jam sudah mununjukkan pukul 2,10 petang.Semua pelajar 2 istana 1 sudah pulang..hanya Hasroy dan Aina sahaja yang tinggal.
“Roy,Aina nak minta maaf coz tak percayakan Roy”
“it’s ok..so..Kita macam mana”
“Aina tak taw..Aina malas fikir Roy..Aina dah letih”
“Aina tolongla jangan buat Roy menunggu lagi..tengokla..Roy dah kurus sebab tunggu Aina”
“berikan Aina ruang dan waktu untuk Aina fikirkan kembali”
…………………………………………………………………………

“Aina x hbs fikir lagi ke..dah 2 bulan Aina fikir..”
“Aina keliru..sabar ok..”
“hmmm..Roy dah letih tunggu Aina..tapi..hmmmm..aku menunggumu,aku menunggumu..”
…………………………………………………………………

Hari ini hari terakhir persekolahan.Esok cuti penggal bulan lapan akan bermula.

“Roy Aina dah fikir masak-masak..kita sambung semula hubungan kita,Roy”

Hasroy tersenyum.Hasroy membawa tangan Aina ke dadanya.

“sakit,Aina”air mata Hasroy menitis.
“Aina tahu..Aina dah seksa Roy selama 4 bulan..tapi Aina dah ready untuk bersama Roy semula”
“maafkan Roy,Aina..tapi..Roy dah letih dan terseksa sangat-sangat..Roy rasa sakit sangat-sangat”
“Roy jangan cakap macam ney..jangan tinggalkan Aina..Aina tak boleh hidup tanpa Roy..i need you to be with me,Roy”kata Aina sambil menangis sekuat hati.
“selamat tinggal sayangku Aina Insyirah..Roy dah sedia untuk keluar dari hidup dan hati Aina..assalamualaikum sayang”
“Roy..Roy jangan bergurau dengan Aina benda-benda macam ney..kalau Roy nak ajar Aina..ya..Roy dah berjaya,Aina menyesal seksa Roy..maafkan Aina,jangan tinggalkan Aina Roy..”jerit Aina sambil menghalang laluan Roy.
“aku bukan untukmu,Aina..AKU BUKAN UNTUKMU”Hasroy berlalu pergi dengan linangan air mata yang turun membasahi pipi.

– selamat tinggal Aina sayangku..Roy amat ,menyayangi Aina..tapi mengertilah..aku bukan untukmu…
……………………………………………………………………
Janganlah lagi kau memintaku kembali..
Aku bukanlah untukmu..
Meski ku memohon dan meminta hadirmu..
Jangan pernah tinggalkan dirinya..
Untuk diriku..
……………………………………………

Advertisements

7 Respons

  1. apakah erti sume ini??? kompius laaa… itu laaa, jual mahal & gedix sgt… kan dah mnderita….

  2. aper cite nih..ckp sakit ble aina pegi..ble aina dtg blik,dia plak yg lari..konpius la..

  3. kompius betul ler citer nie…budak sekolah bercinta mengalahkan citer hindustan….tak payah kesudahan citer nie…sorry to say…

  4. ntah apa apa…

  5. terlalu kebudak-budakan…
    xpe la…bru 15 thun kan??

    besa..r…bdk 15 thun bercinta…cinta monyet…

    benci watak yg nangis2 coz cinta x berbls…janji di ingkati…
    nonsense…
    byk lg benda yg berfaedah tuk di tangisi….

  6. huhuhuhuu.sy paham cita ni coz sy pown umo 15 taun…….beginilah yg dinamakn cinta monyet….4 all girls umo 15 taun,kalu nk couple tu,jgn serius tau….nanti sedey cam aina….couple time skolah just utk seronok2…je…tmbh pengalamn….hehehe

  7. ok la citer ney..sesuai ngn remaja..kpd penulis keep writing..chayo!aja-aja fighting

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: