cerpen : Mr Cold Hearted

Ain Hawani
harrypzah_93@yahoo.com

+arghh..bosannya aku dgn mamat ney..x kan x nak cakap dgn aku kot..
Arissa memandang Ameer yg duduk di sebelahnya dengan ekor mata.
+ergghh..die ney x de feeling kat pompuan ke?gay kot..hehe
Entah apalah makna di sebalik pertemuan ini.Mia,Fizah dan Im mengajaknya ke sekolah petang ney..katanya ingin belajar bersama di balai ilmu jam 5.00
“janji pukol 5.00..dah pukol 6.00 lbh..btg hidung sorang pun x nampak lagi..ishh,aku bantai gak budak-budak 2 eck..”bisik Arissa perlahan.Dia yakin Ameer x mendengar bebelannya.Ameer yang santai bertshirt koko dan bertopi hitam kelihatan relaks sahaja petang itu.Arissa tiba-tiba bgn.Ameer memandang gadis bersweater pink itu.
-minah senget ney dah nak balik,ke..
-kau kena hantar di,meer..Dia pompuan kau laki,kau kan gentleman..x kan nak suruh dia balik sorang sorang..
-hoi Ameer!kau ney memalukan kaum aje..menjatuhkan maruah kaum Adam,kau tau x!Be gentleman dude..
“arghh..”jerit Ameer perlahan.Selepas itu,dia mengejar Arissa yang berbasikal merah putih itu.
“awk dah nak balik ke?”soal Ameer bodoh
-amende la aku tanya soalan bodo g2..dah tentu- tentunya dia nak balik!Ameer..Ameer,nape la kau ney bangang sangat
“ya,kenapa?”balas Arissa lembut.
“tunggu saya temankan awak balik”
“aik,x de angin,x de ribut..tetiba je nak temankan saya balik..”balas Arissa sinis.
“awak tu pompuan bahaya balik sorang-sorang macam ney..lagipun dah nak pukol 7.00 dah ney..kalau saya temankan awak balik,sekuran-kurangnye terjaminlah sikit keselamatan awk..”bebel Ameer panjang
“well mr Ameer,thanks for that lovely offer..just for your info,saya ney ada tali pinggang taekwando taw..warna pink lagi”ujar Arissa sambil menunjukkan tali pinggang pink yang terlilit di pinggangnya.

Arissa cemas.2 buah motor honda wave biru dan hitam ini asyik mengekorinya dari tadi.Salahnya juga,Ameer ingin temankan tadi,jual mahal.Dia kenal 2 org penyangak ini,Hafizi dan Angah,2 gangster sekolah yang ditangkapnya minggu lepas kerana merokok.
“eh,cik adik pengawas ini,la”ujar Hafizi yang berjerawat itu.
“a’ah la..nape takot sgt ney sayang..minggu lepas bukan maen berani lagi tangkap kitorang..”.Angah sengih menampakkan giginya yang bertaring itu.Ngeri Arissa dibuatnya.
“Angah kita kepung die..”ujar Hafizi.Angah mengangguk.Mereka sengaja mencuit-cuit bahu dan tudung Arissa
“janganlah!”jerit Arissa berkali-kali.
“hoi!boleh x kalau x kacau mak we aku!”jerkah seseorang dari belakang.2 gangster tadi terus memecut.Arissa tidak berpaling kerana takut.Arissa menangis.Ada sekeping tisu dihulurkan dari belakang.Arissa mencapai tisu yang dihulurkan tadi.
“itula awk saya nak temankan awk x nak..laen kali jual mahal lagi kalu ada org nk tmnkan awk balik eh..Tadi nasib baek x de pape,kalu saya x sampai tadi,,nauzubillah”leter Ameer panjang lebar”diorang 2 bermusuh dgn awk pasal kes hari 2..”
“diamlah,saya nak balik..awk nak temankan saya balik,ke x”Arissa terkasar sedikit.
“jomla..saya ikut awk dari belakang,ok”
……………………………………………………………………………

Malamnya,Arissa masih tersenyum.segala-galanya dilakukan dengan senyuman..makan senyum,minum senyum,mandi senyum,solat senyum..dan yang paling menyengalkan baca buku dan buat nota pon tersenyum.Sudah dua hari dia begini.Aziam bingung melihat anak gadisnya yang seorang ini.
“along tension,ke”soal Aziam pada satu petang.
“x la..mama ney,mana ada”
“mama tengok along asyik senyum je 2-3 hari ney..kalau tension berithu mama.kamu nak pmr tahun ney..mama x mau along tension”
“mama..ustazah Esah cakap senyum itu sedekah..so along rasa x salah kalau along senyum pon..coz lebih banyak along senyum lebih banyak pahala sedekah yang along dapat”
“budak ney..pandai sungguh menjawab”bebel Aziam.Arissa senyum lagi.Aziam geleng kepala
……………………………………………………………………………

“hi mch(mr cold hearted)..”sapa Fizah pagi itu.Gadis tembam berkaca mata ini tidak puas-puas mengusiknya.Mia dan Im tersenyum penuh makna.
+mendape la mch tu?
“minah senget sekalian,apa maksud mch,tu?”
“Kalau nak taw,citer kt kamiorang apa yg terjadi di antara kau dgn Ameer 2 hari lepas.Baru adil”ugut Im.Gadis berkulit cerah dan bertahi lalat diatas hidung mancungnya itu tersengih kambing.Sakit hati Arissa dibuatnya.Mahu x mahu terpaksalah Arissa menceritakan kejadian 2 hari lepas.Mia,Im serta Fizah terlopong memandangku..
“puas hati”soal Arissa
“wow!cam dalam citer sembilu la…”jerit mia
“now,giliran u’olls plak”
“m stands for mr..”jerit Im
“c for cold”jerit Fizah pula
“and h stands for hearted”jerit mereka berdua.Mia,pula beraksi seperti cheersleader.
“nape plak,sape mch tu?”
“Ameer la..kitorang..bukan kitorang tapi seluruh form 3 panggil dia cam tu coz dia x pernah ckp ngan budak pompuan lagi,kan sejak dia pindah sini.kiranya hati dia ney,keras dan dingin la”terang Im panjang lebar.
…………………………………………………………………………………

“arghh seronoknya hidup ney..pmr sudah berakhir semalam,so girls hari ney kite jalan-jalan cari pasal je la,amacam”cadang Arissa.Yang laen hanya mengangguk.Mereka baru sudah makan ayam goreng dan minum teh ais di kantin.
“Rissa,abg Dee pggl kau..”khabar Mia
“ade ape yang boleh saya bantu abg Dee”
“awk tlg jaga tandas,kalau ada yang merokok tangkap je”
“Tapi abg Dee bdk pompuan x hisap rokok
“awk kena berjaga di tandas lelaki blok D”

Seperti batu menghempap kepalanya,dia terpaksa akur dengan arahan ketua pengawas nya.
+hishh..abg Dee ney x leh tgk org bersenang lenang sket,ade kerje yg dia nk bagi..taw r dengki..

“Ameer apa semua ney!!”jerit Arissa.Dia melihat Ameer sedang merokok di dalam tandas.Arissa merampas kotak rokok dari tangan Ameer.
“nape plak ney..”marah Ameer.Rokok yg sdg membara itu Arissa ambil dan menonyoh-nonyohnya ke tangan.Ameer terkejut dengan perbuatan Arissa.Ameer merampas rokok dr tangan Arissa.Dia lihat tangan Arissa sudah berparut.Hatinya tersentuh.Rokok dunhill itu dipam ke dalam magkuk tandas,Arissa mula menangis..
“selama ney saya selalu bau rokok bile dekat dgn awk,saya igt awk nk cube-cube je..tp awk dah addict rupe-rupenye..awk ney memang bodoh taw x..memang bodoh..”bentak Arissa.
“hei..saya bodoh ke,bangang ke,apa kaitannya dengan awk..we’re nothing,right..so,yang awak over melenting,nape?”
“sebab ianya ada kaitan dengan saya..”air mata Arissa makin lebat.Ameer juga sebak.Masih ada wanita yang ambil berat akan dirinya.”awak kawan saya.Ameer..saya x boleh tgk kawan saya musnah gara-gara bendah jahanam ney..awak sedar x,Ameer”
“Nurul Arissa,I don’t like the way you threating me like this,I’m 15,I’m not your brother..so,saya boleh buat apa yang saya suka and it has nothing to do with you”
“Ameer!”
“pergi..pergi panggil cikgu,panggil polis..tangkap la aku,aku x kesah sekiranya aku boleh lari dari rumah tu..aku benci..aku rela kena tangkap dari balik ke rumah tu lagi”
“tak,Meer”lembut sahaja suara Arissa.”saya sayangkan awk..saya x kan hancurkan org yg saya sayang..saya lepaskan awk kali ney..kalau awk merokok lagi lepas ney,maknanya awk x sayangkan saya..”

Arissa masuk ke kelas 3 istana 1 dengan langkah longlai,kepalanya pusing..semuanya kabur.Selepas itu…….
……………………………………………………………………………

Ameer mundar-mandir di dalam tandas.Dia bingung.Apa sebenarnya maksud Arissa.
“kalau awk merokok lagi,maknanya awk x sygkan saya”.
Sudah 2 jam sejak Arissa berlalu pergi.Namun,suara esakan gadis manis itu masih kedengaran di kupingnya.
-arghh..maafkanku Arissa..

Ameer pergi kearah Mia,Im dan Fizah dengan tergesa-gesa..Arissa tiada,Ameer jadi pelik
-mana Arissa..
“ya,Mr Ameer,ada apa?”soal Mia seakan mengejek
-nak tanya ke x nak tanya..
-arghh..tension..tension..
“err..mana Arissa soal Ameer malu-malu.
“Arissa dah balik,dia demam,puas hati MCH”jawab Mia
-MCH?menatang apa tu?
…………………………………………………………………………

Ameer gelisah.Sudah 3 hari Arissa tidak hadir ke sekolah.
-arghh,Ameer,nape ngn kau ney..Arissa,kenapa kau hukum aku macam ney..
“kalau awk merokok lagi,maknanya awk x sygkn sy”suara itu bergema semula.Ameer mengerling kearah jam nike biru gelapnya.Sudah jam 7.20 pagi
-arghh..perhimpunan la pulak..tension..tension..
Selesai mengaminkan doa,Ameer terlihat akn seseorang..gadis itu.
-yes,Arissa datang..aku kena selesaikan hari ney jugak
Ameer berlalu dengan tekad dan keazaman yang tinggi.

Arissa ketawa lagi.Bodoh sungguh lawak Fizah tentang kapal terbang..bodoh betullah…nurani Arissa berbisik.Tiba-tiba Fizah angguk,serentak itu Arissa ditarik ke balai ilmu.Arissa melihat Ameer berdiri diatas meja bersama sebuah gitar.
+kerja bodoh apa pula kali ney..
Ramai pelajar berkumpul di situ.
-Ameer,it’s the time..mulakan sekarang.
Biarkan aku disini bernyanyi..
Aku hanya ingin berhibur malam ini..
Malam yang pasti menyenangkan..
Untukmu dan untukku..
Perempuanki..
Engkau cintaku..
Tak mungkin bias bila aku jauh dari mu..
Bisa gila..
Ku pasti sedih..
Ku cinta engkau cinta pada perempuanku..
Perempuanku..

Perkataan perempuanku itu di tuju ke arah Arissa.Arissa mencebik,pura-pura x peduli.
+ya Allah bodohnya mamat ney..baliklah Rissa..
Arissa berlalu pergi.Ada kulit pisang di atas lantai dan Arissa telah memijaknya.Ameer terus terjun dari meja dan memeluk Arissa daripada terjatuh.Arissa selamat.Sorakan bergema..Ameer dan Arissa bangun bersama..tersengih-sengih..
“sory,x sengaja Arissa”
“it’s ok..but the song,I really love it”
“so,macam mana”
“macam mana apa?”Arissa buat-buat bodoh.”pasal persembahan tadi,ke..entahlah,tapi 1 thing yang saya kena admit..suara awk mma sumbang”
“Arissa,saya serius ney..kita macam mana?”
“apa?saya x paham la..terus terang leh,x MCH”
“MCH..apa 2?”
“mr cold hearted”
“nape pggl saya cam2”
“eleh Tanya kite pulak..awk taw x seluruh form 3 pggl awk g2 taw”
“ye la..tapi nape”
“sebab hati awk ney keras dan dingin..x mesra,bodoh,sombong..dan x gentleman langsung..faham mr cod hearted”
“seronoknya kutuk orang..tapi kalau saya kata MCH ney dah berubah”
“berubab..sebab apa”
“sebab dia dah jumpa pelembut hatinya”
“softlan ke”
“cukuplah maen-maen..kita macam mana”
“ikut suka hati awaklah nak tafsir macam mana,Ameer”
“I LOVE YOU,NURUL ARISSA”jerit Ameer sekuat hati.
+Alhamdulillah..akhirnya Ameer declare jugak..hehe
…………………………………………………………………………………………

Mata bertentang mata..2 senyuman terlakar tanda kebahagiaan baru bermula..
…………………………………………………………………………………
-love can bloom in seconds..
But it doesn’t mean that the love will last forever-

8 Respons

  1. ntah le, nk kate best, cam xbest… nk kate xbest cam best… entahlah… anywy good try….

  2. idea okay.. tapi, olahan ayat x gramatis ar…. anyway, good try!

  3. untuk budak2 sekolah boleh la….

  4. x best langsung……x tahu lah sebab apa..tapi mmg x best even for budak2 sekolah rendah.

  5. best gakkkkkkkkkk anyway good try

  6. saya suka la.sapa kata tak best….luv this story!!!!!!!!!!!!

  7. best x giler…

  8. citer ni dekat2 je n citer my cold hearted prince..nyway..bes gak r..sesuai ngan budak remaja..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: