Novel : Triplet 5

Nurul Aini Bakar
eyenie105@yahoo.com

TIGA

1146 hrs, 23 Julai 2015, Plane…

Maria masih lagi terpaku pada skrin komputernya. Sedang berhubung dengan Tom, chat mate-nya di internet. So far Tom memang hendak membantu. Dia akan sediakan tempat tinggal dan daftarkan sekolah untuk Jimmy dan Billy. I mean Hakimi and Haikal. Mesti diorang mengamuk, tak pasal-pasal kena sekolah balik. Maria tergelak kecil. Semua maklumat yang dikehendaki Tom telah pun di e-melkannya sebentar tadi. Alamat dan nombor phone untuk dia menghubungi Tom pun sudah diterimanya. Tidak lama selepas itu, lap topnya ditutup.
Haikal dan Hakimi macam biasa, masih lagi jakun. Maklumlah baru pertama kali naik kapal terbang kelas pertama.
“Macam mana dengan Tom.” Jimmy tiba-tiba bertanya.
“O.K! Dia akan sediakan tempat tinggal kita, bagi sis kerja dan daftarkan korang sekolah.” Maria tersenyum.
“What?” Jimmy dan Billy serentak.
“Hello, kitorang dah 17 tahun. Sekolah? Tolonglah.” Billy membantah.
“Entah, sis ni buat lawak ke?”
“Apsal pulak buat lawak. Korang tahu tak 17 tahun dekat sana, korang tengah form 5. Anyway Tom tu pun 17 tahun. I don’t care, korang kena sekolah jugak. Sis tak nak sampai ada orang syak tentang kita. Act like a Malaysian would you! We are not in America anymore. Any question?” Maria tersengih. ‘Mereka tidak pernah mendapat pendidikan formal disekolah, selepas kematian mama, trauma yang dialami Jimmy dan Billy membuat mereka pasif, tidak gemar bersosial. Kesudahannya uncle Nick mencadangkan ‘Home School’ buat kami bertiga. Sejak itu aku tidak kesekolah. Lagipun Jimmy dan Billy perlukan aku untuk menggantikan kasih sayang mama. Papa…Papa sudah lama hilang bersama arwah mama. Hilang dalam dirinya sendiri. Tetapi jauh disudut hatinya aku tahu papa menyayangi kami bertiga lebih daripada nyawanya sendiri. Cuma papa terlalu lemah tanpa tulang belakangnya, mama… Ada juga aku cadangkan supaya Jimmy dan Billy ke sekolah but unfortunately, their attitude are so contra to be a normal school student. They have no commitment at all with their homework not to mention their social skills are zero. They took just a week to make Uncle Nick pull them out from school. Mungkin kerana mereka memang tiada minat untuk belajar atau situasi sosial yang bebas membuatkan mereka mendapat kejutan budaya. Akhirnya mereka kembali menjalani rutin harian, latihan, latihan dan latihan pada pagi hingga ke tengahari. A little break at noon which they spend a lot of their time with Jack, Mitch and Hakeem, their close buddy in the institution. Petangnya, they had Math, History, English, Geography and Science with Mrs. Lilly Mitchell or Mrs. Whatever for them. They had their lesson until last year, finally they were 16 and Mrs. Lilly said that they had enough or should I say she had enough with the boys. Huh…’
Jimmy dan Billy membisu, tanda protes. ‘Sekolah, tiddaaaakkk!’

———————-

1031 hrs, 24 Julai 2015, SM Widescale Bestari…

“Wei Tom, ada budak baru, mat salleh siut!” Wan menjerit. Bilik kuliah kecoh. Minah-minah gatal dalam kelas tu tak melepaskan peluang. Masing-masing berkerumun pada cermin tingkap yang menghala terus ke pejabat yang berada di tingkat bawah.
‘Ah! Bosanlah, nampak sangat gatal.’
Tom mencapai topinya dan terus menghala ke pintu. ‘Pelik aku… yang nak bersempit dekat cermin tu buat apa! Pintu ni sikit punya besar, bodoh!’ Tom membuka pintu dan keluar. Matanya melilau mencari mat salleh yang dimaksudkan Wan.
“Em…Not bad.” Tom memerhati dua orang jejaka yang menangkap pandangannya. ‘Twin ha! Tall, good looking….I think I know those guys. Right, Haikal and Hakimi but where is Maria. Emm… Principal office, of course.’ Pagi tadi dia ada menelefon pak cik Mat untuk mengambil tetamunya itu di KLIA, hampir Tom terlupa mengenai Maria dan adik-adiknya.
Tom mengeluarkan telefon bimbitnya daripada kocek seluar Guess yang dipakainya.
“Hello Principal, is Miss Maria there with you.” Suara Tom memecah perbincanagn anatara Megat, Pengetua SM Widescale Bestari dengan Maria
“Yes dear. Can I help you?” Megat menjawab pertanyaan tuannya itu.
“I want to talk to her.”
Megat menghalakan kamera telefon peribadinya kearah Maria.
“It’s Tom.”
“Hello, Tom.” Maria gerun, pertama kali melihat peralatan canggih itu. Telefon boleh keluar gambar? Aku manalah mampu, telefon bimbit pun masih lagi guna manual. Nampak sangat dia ketinggalan dalam dunia teknologi maklumat sekarang ini. Mana tidaknya dunianya hanya dikelilingi Institut dan si kembar Jimmy dan Billy.
“Hai Maria, dah settle kemasukan Haikal dan Hakimi?” Tom bertanya penuh minat.
“Dah, anyway thanks a lot. You kat mana ni?”
“Dekat tingkat satu. Tengah tengok Haikal dan Hakimi.”
“Oh.” Maria sedikit terkejut.
“You said they really good in their fighting skill, didn’t you?” Tom memulakan idea gilanya.
“Yes!” Maria keliru.
“Good, can I play with them for a while.” Tom tersenyum.
“Oh. Please do.” Maria turut tersenyum.
“Thank you. Can you ask them to go to the Foyer? I’ll meet you there after tat. O.K.” Tom mematikan handsetnya. Tersenyum galak pada jejaka berdua itu.
“Wan, kumpulkan 6ix, Foyer. Now!” Pintu bilik kuliah itu di hempas. Tom berlari menuju ke kereta sport Ferrari 5601 miliknya, mengambil dokumen dan terus ke Foyer, tempat mesyuarat kumpulannya.
“Wait Tom, Puan Fauziah dah…” Ayat Wan terhenti sebaik sahaja pintu bilik kuliah dihempas Tom. ‘Gilalah perempuan ni, pensyarah dah nak masuk pun suruh kumpul lagi. Mentang-mentang sekolah ni dia yang punya. Actually bapak dia bagi dekat dia. Arghh… kesimpulannya sekolah ni memang dia punya.’
“Kuli kena perintah ke?” Ed menyindir. Telinga Wan panas. Bilik kuliah dipenuhi gelak ketawa.
“Kau diamlah bangang!” Wan menghempas pintu. Hatinya menyumpah. ‘Aku jadi kuli pun kau peduli apa.’

——————————–

“Billy, kau nampak tak mamat yang senyum dekat kita tadi tu?” Jimmy bertanya. Hatinya agak tidak senang ketika itu. Mana sis ni, apa yang dia buat duduk lama sangat dalam bilik pengetua tu.
“Mana, tak ada pun. Perempuan adalah aku nampak. Boleh tahan jugak budak perempuan sekolah ni.” Billy mengenyit mata pada budak perempuan yang baru melintas didepannya.
Jimmy meluku kepala adiknya itu.
“Tak habis-habis gatal kau tu. Tadi, dia baru je turun tangga tu?” Jimmy menunjuk ke arah tangga yang dimaksudkannya.
“Tu pun kecoh, mana ada aku nampak, yang kau pukul kepala aku ni apahal.” Billy tak puas hati.
“Kau ni tak risau langsung ke? Kita kena masuk sekolah kau tahu tak. Tak pernah-pernah kita pergi sekolah.” Jimmy teringat kembali peristiwa sewaktu dia dan Billy dimasukkan ke sekolah awam oleh Uncle Nick. Waktu itu mereka berusia 9 tahun dan setiap kali balik daripada sekolah tubuh mereka akan comot dengan kesan bertumbuk.. Mereka terlalu sensitif ketika itu lebih-lebih lagi apabila ada budak-budak sekolah yang mengejek mereka kerana tidak beribu dan berayah.
“Relakslah, tak adalah teruk sangat aku tengok sekolah ni. Exclusive apa.”
“Dahlah malas aku nak layan kau.” Jimmy pasrah.
“Hai guys. Lama tunggu.” Maria tiba-tiba terpacul di belakang mereka.
“Lama sangat. Jomlah pergi makan sis. Jimmy dah lapar ni.” Jimmy merungut.
“Bila kitorang boleh masuk sekolah ni sis.” Billy bertanya. Excited.
“Masuk sekolah ni! Kau boleh tolong fikir benda lain tak. Tak nak aku.”
“Nak tak nak sis tak kira. Em… Baru sis ingat yang korang tak berlatih sejak semalam lagikan. Sis nak pergi jumpa Tom. Korang tunggu sis dekat Foyer O.K. Ah, lagi satu jangan lupa ye nama korang Haikal dan Hakimi.” Maria mengeyitkan mata kanannya.
Billy dan Jimmy berpandangan.
“Sis, Where is the Foyer?” Jimmy masih tercegat disitu. ‘Tak siuman ke sis aku ni. Lain macam je aku tengok lepas keluar bilik pengetua tu. Mula-mula cakap pasal latihan, pastu Tom, ni ingatkan nama pulak, siap kenyit mata lagi. Dia tak nak marah aku dengan Billy ke sebab bergaduh tadi. Tengok tu tersengih-sengih pulak.’
“Find it yourselves and enjoy O.K.” Maria tergelak dan terus beredar.
Jimmy dan Billy jungkit bahu.
“Mana kita nak cari?” Billy acuh tak acuh.
“Kau tanyalah students tu, kaukan pandai mengurat.” Jimmy menunjuk pada beberapa orang pelajar perempuan yang baru sahaja menuruni tangga yang berada berhampiran mereka.
“Betul juga, geliga kepala otak kau.” Billy menghala ke arah pelajar-pelajar perempuan itu. Jimmy hanya mengangkat kening; ‘kalau pasal perempuan nombor satu.’
“Excuse me, misses. Can you give me direction to Foyer?” Billy sempat mengenyitkan matanya. Senyuman macho dilempar kepada gadis-gadis didepannya.
Kumpulan pelajar itu berpandangan sesama sendiri seterusnya tergelak kecil. Salah seorang daripada mereka bersuara.
“Sure, you go straight and turn right. The Foyer’s door is the second last before you reach the cafeteria’s door.” Perempuan itu senyum, hampir tergelak.
“Thank you misses.” Billy berlagak gentleman. Untung jadi jejaka macho ni.
“It’s our pleasure.” Kumpulan pelajar itu beredar.
“Apa lagi tercegat kat situ. Jomlah.” Jimmy menarik tangan Billy.
Mereka mengikut arah yang telah diberikan oleh pelajar perempuan itu dan akhirnya sampai di depan pintu yang tertulis ‘Ladies’ atau yang lawaknya tandas perempuan. Jimmy pecah perut melihat muka Billy yang berkerut kerana ditipu.
“Great, baru masuk sekolah dah kena buli. Pelajar perempuan pulak tu. Jagalah diorang.” Billy geram.
“Pasal muka beruk kau tulah yang buat budak-budak tu menipu.” Jimmy masih tak berhenti.
“Apa pasal pulak. Kalau dah jelous tu cakap je lah.”
“Tolonglah! Thank you misses, can you please…bla..bla…Kalau aku perempuan kan, aku tak lalu nak makan tujuh minggu sebab dengar ayat kau.” Jimmy mengejek. ‘Machoman konon.’
“Dahlah, malas aku nak layan kau. Jomlah cari Foyer tu.” Billy mula bergerak.

————————-

Ju-a, Hans, Raimi, Wan dan Yatie masih tak berhenti ketawa, membuatkan muka Tom mula berkerut hairan.
“Woi, cukup-cukuplah ketawa tu. Apahal korang ni sebenarnya?” Tom menjerit. Punggungnya dilabuhkan pada lantai Foyer yang sejuk.
Yang lain turut duduk dan tawa mereka mula reda.
“Kau nak tahu Tom, tadi kitorang kenakan dua orang mat salleh.” Ju-a memulakan penjelasan.
“Alah yang aku tunjuk kat kau tadi tu Tom.” Mulut murai Wan menyampuk.
“Handsomenya, kembar pulak tu.” Yatie pula memberi komen.
“Seorang daripada mereka tanya kitorang mana Foyer, aku pun bantailah bagi direction pergi ke tandas.” Raimi pulak menyambung. Ketawa berbunyi lagi. Sejurus kemudian Foyer itu senyap kembali apabila tiada apa-apa reaksi daripada Tom.
“Dah habis dah?” Tom bertanya kepada kawannya yang berlima itu.
“Apahal ni Tom, tak lawak ke joke kitorang.” Raimi memuncung. ‘Susah betullah nak deal dengan anak orang kaya ni. Dahlah buat mesyuarat tergempar, menggelabah aku nak lari masa lecturer tengah membebel kat depan. Nasib baik semua tak kena tangkap.’
Tom hanya tersenyum sinis, mengangguk. Dokumen yang berada ditangannya diletak ditengah-tengah bulatan yamg telah dibentuk mereka.
Ju-a terlebih dahulu mencapai dokumen-dokumen itu.
“Projek baru ke?” Ju-a bertanya.
“Eh, ni bukan ke mat salleh yang kena main dengan kita tadi.” Wan membuka mulut.
Tom mengangguk.
“Handsomenya. Tergoda aku.” Yatie mencelah, kalau pasal jantan nombor 1.
“Nama diorang Hakimi dan Haikal. Kedua-duanya kembar tapi Hakimi berambut hitam dan Haikal berambut perang. Mereka budak baru. Ju-a, kau nak gaduh tak?” Tom mengenyitkan matanya. Tersenyum sinis.
Ju-a membalas senyuman itu. Jari-jemarinya diletup-letupkan.
“No problem. But it must be good.”
“Wait a minute gals, diorang ada sijil senior dari ‘SCHOOL OF MARTIALS ARTS’ California, U.S. Korang biar betul, waras ke tak. Kalau setakat lawan Ed yang ada tali pinggang putih tu aku tak kisah, tapi diorang ni master wei.” Raimi membantah, matanya dibulatkan pada Tom dan Ju-a. Sijil yang ada ditangannya dihulur kepada mereka berdua.
“Don’t worry Raim, we can take’em easily.” Tom menjawab.
“My name is Raimi, O.K.” Raimi merenung Tom. Dia ni suka panggil aku Raim. Emak aku elok-elok bagi nama Raimi, dia pulak pandai tukar-tukar.
“Sounds very good to me.” Ju-a bersandar pada dinding di belakangnya. Sijil yang dihulur Raimi itu ditatap teliti.
“Hey, don’t be too sensitive sis!” Tom mengenyit matanya pada Raimi. Pantang tuk nenek dia bila aku panggil dia Raim.
“Wait, its stated here Beaverly Daniel and Jeremy Daniel. I thought you said their names is Haikal and Hakimi. May be this is not their certificate. Yatie pula mencelah.
Raimi buat dek, malas nak layan.
“Lets find out.” Tom menjawab, pendek.
“So, siapa lawan siapa?” Hans akhirnya membuka mulut. ‘Tak habis-habis kawan aku yang berdua ni. Baru minggu lepas bergaduh dengan geng si Ed. Hari ni lawan ‘Master of Martials Arts’ pulak. Lantak koranglah. Tapi aku tak adalah risau sangat, Tom ada ‘black belt’ tali Dan 4 lagi. Begitu juga dengan Ju-a.’
“Aku akan lawan Hakimi, Ju-a lawan Haikal.”
“Be careful Ju-a, Tom.” Wan risau.
“It’s just for fun O.K.” Ju-a meyakinkan. ‘Macamlah tak biasa.’
“Woit gals, here they comes.” Yatie menepuk bahu Tom. Menunjuk pada dua orang jejaka yang tercegat di muka pintu utama Foyer itu.
“Wei Wan, Raimi. Korang rasakan, siapa lagi handsome, Hakimi ke Haikal?” Yatie bertanya. Mereka berlima memandang tepat ke arahnya.
“Diamlah Yatie.” Tom, Ju-a, Raimi, Hans dan Wan serentak.
Ju-a dan Tom berpandangan, tersenyum sinis dan kemudian terus mara ke depan.
*
“Pst Jim, budak-budak perempuan ni bukan ke yang tipu kita tadi?” Billy separuh berbisik. Matanya menangkap kumpulan lima pelajar perempuan yang menipunya tadi. Kumpulan itu tergelak. Seorang daripada mereka mara ke arahnya dan Jimmy, dan dia diiringi seorang lelaki bertopi. ‘Apahal pulak diorang ni.’
Jimmy mengangguk. Matanya menangkap wajah lelaki yang merenungnya lain macam di depan bilik pengetua tadi.
“Kenapa dua orang tu kesini? Macam nak cari gaduh je aku tengok.” Jimmy membalas, juga berbisik. Kelibat Tom dan Ju-a sudah pun berada di depannya.
“How could I know. Kalau diorang nak cari gaduh kita gaduhlah balik. Lagipun sis tak ada kat sinikan.” Billy tersengih pada Ju-a. ‘Cun jugak.’
“Hai Hakimi, Haikal.” Tom mula bersuara. Gembira melihat muka dua lelaki didepannya itu berkerut.
Jimmy dan Billy berpandangan, terkedu. ‘Apa ertinya semua ini?’
“Can we fight?” Ju-a bertanya tenang. Dengan pantas, tumbukan pertamanya dilemparkan kepada Haikal. Tom juga mula menyerang Hakimi.
Foyer itu senyap buat beberapa ketika. Raimi, Wan, Hans, Yatie, berdebar melihat Tom, Ju-a, Hakimi dan Haikal bertarung. So far masing-masing pandai mengelak. Ju-a kurang menyerlah, dia lebih banyak mengelak serangan Haikal yang dilihat seakan hendak mempermainkannya. Tom dan Hakimi pula sama-sama hebat. Jika dilihat secara teliti gaya pergerakan mereka hampir sama. Kedua-duanya serius.
“Dah penat ke belum?” Billy bertanya Ju-a, tersenyum.
“Belum lagi!” Ju-a sinis, kakinya ditendang kearah Billy. Billy pantas mengelak, badan Ju-a yang tidak stabil dipautnya menyebabkan kedua mereka tertiarap diatas lantai. Ju-a cuba menolak Billy yang berada diatasnya. Billy hanya tersenyum dia masih enggan berganjak. ‘Gatal punya jantan.’ Ju-a geram.
“Not bad, pretty.” Billy bangun, tangannya dihulur pada Ju-a, cuba membantunya bangun.
Ju-a monyok namun tangan Haikal masih disambutnya.
“I’m Billy. Ops, er…I mean Haikal.” Billy menghulur tangan untuk bersalaman.
“Ju-a.” Ju-a ringkas. Matanya terlekat pada gelagat Tom dan Hakimi yang masih belum selesai.
Hans menarik lengan baju Ju-a.
“Looks like this is really theirs.” Hans mengajukan sijil-sijil ditangannya.
Hans hanya mengangguk, kembali melihat aksi didepannya.
Hakimi terjatuh apabila kakinya disadung Tom. Pehanya yang cedera, terhentak akibat sadungan itu. Hakimi menahan sakit. Serangan Tom seterusnya tak dapat dielaknya membuatkan tubuhnya terlentang diatas lantai. Tumbukan Tom hanya berada beberapa cm daripada pipinya. Tom bangun, membuka topinya, menyebabkan rambutnya yang melepasi bahu terurai. Hakimi ternganga.
“A girl.” Jimmy terkejut. ‘Dressing’ mengalahkan jantan. Malunya aku.
“A girl.” Billy mengekor kata-kata Jimmy. ‘Macam tak percaya je Jimmy kalah dengan perempuan.’ Dia bergerak ke arah Tom dan Jimmy sambil tergelak kecil.
“Tom.” Tom menghulur tangannya cuba membantu Jimmy untuk bangun.
Jimmy menepis tangan Tom. ‘Gila, kalau aku bangun habislah luka aku ni.’ Geramnya bertambah bila melihat Billy yang tersenyum-senyum. ‘Nantilah…’
“Hai, I’m Haikal, Hakimi’s brother.” Billy berjabat tangan dengan Tomboy didepannya.
“I know. Maria! you can come in now. Game is over.” Tom melaung ke arah pintu masuk Foyer itu.
Sejurus selepas itu kelibat Maria memasuki ruangan Foyer dan mara ke arah kumpulan yang mengelilingi Jimmy.
“How was it.” Maria bertanya, tersenyum. Dia berjabat tangan lalu memeluk Tom.
“Sis, you planned all this.” Jimmy tak puas hati.
Maria menjungkit bahu.
“Sort of, but actually its was Tom’s idea. Isn’t it great. Otherwise you guys didn’t carry on with your practise since the last two days, so I think it was a perfect warming up.” Maria tersengih sambil menepuk bahu Tom.
“Yeah great, perfect sis.” Jimmy berkeras.
“I thought you say that she was a he, remember.” Billy musykil.
“That what you think when you first met her, didn’t you?” Ju-a menyampuk, tersenyum pada Billy.
Raimi, Hans, Wan dan Yatie hanya membisu. ‘Si Tom ni tak nak kenalkan kitorang dekat diorang ke.’
“Oh, anyway tak nak kenalkan ke minah-minah cun kat belakang tu.” Billy menggatal. Matanya tak lepas daripada perempuan cantik.
“Oh ya, I forgot. Sorry gals. Em…Maria, Hakimi, Haikal this is Ju-a, Raimi, Hans, Wan and Yatie.” Tom memperkenalkan, mereka berjabat tangan.
“Oh come on Jim, please get up. You’ve got enough rest.” Maria menarik lengan Jimmy.
“I can’t sis, my leg!” Jimmy melepaskan tangan Maria. Maria terkedu. Dia terlupa akan kecederaan Jimmy.
“Oh my god, you were bleeding.” Raimi menunjuk ke arah tompokan darah pada seluar panjang bahagian peha kanan Hakimi.
Tom kaget, dia melutut pada Jimmy, begitu juga dengan Maria. Yang lain hanya berdiri memerhati. Dengan selamba seluar panjang jenama Khakis itu dikoyak Tom.
“Hey, this is my new pant you know!” Jimmy memberontak.
“I don’t know and I don’t care.” Tom memerhati luka itu.
“You got shot?!” Tom bersuara perlahan. Maria di sebelahnya hanya mengangguk. ‘Dia menyalahkan dirinya kerana lupa akan kecederaan Jimmy itu.’
“Haikal, can you raise him?” Tom bertanya, serius.
“What for? I can walk by myself O.K.” Jimmy mengamuk. ‘Nak malukan aku lagilah tu.’
“Could you please shut up hot-blooded.” Tom melepaskan tumbukan padu pada Jimmy. Jimmy rebah.
“Oouch.” Tom mengibas tangannya. ‘Muka besi ke apa budak ni.’
Yang lain ternganga. ‘Brutal gila minah ni.’
“What? Would you please Haikal, carry your brother and follow me. Let’s go Maria. I know what I’m doing.” Tom gah. Mereka menuju ke tempat meletak kereta.

—————————

“Sis, si Tom ni super kaya ke?” Billy bertanya. Matanya tak berkelip melihat perhiasan bilik rawatan khas yang diduduki Jimmy. Sudahlah tadi matanya terpaku melihat kereta Ferrari Tom; ‘Banyak betul kejutan mengenai sahabat barunya itu. Kalau macam ni, sakit seumur hidup pun tak apa.’
“Entah, tapi yang sis tahu sekolah yang korang masuk tu atas nama dia.” Maria masih ditepi katil Jimmy. Matanya juga tak sudah-sudah memerhati keseluruhan bilik itu. Luasnya cukup untuk sebuah rumah, lengkap dengan sebuah TV besar 49′, sofa lazuardi, penghawa dingin, peti sejuk sebesar gajah, bilik air, komputer, almari yang penuh dengan buku, lantainya padat dilitupi permaidani mahal dan set tempat tidur yang mewah, mengalahkan set yang ada di hotel termahal yang pernah didudukinya di California dahulu.
“Want something Maria, Haikal?” Suara Tom memecahkan kesunyian bilik besar itu.
“Oh Tom, No. It’s O.K.” Maria menjawab lembut. Bibirnya terukir senyuman.
“Yes, I’m hungry.” Billy mencelah.
Tom hanya tersenyum.
“Don’t worry, you will have your dinner soon.”
“So, how is Hakimi?” Maria menyoal.
“He’ll be O.K. Doktor kata lukanya tidak seteruk mana. Mujur peluru itu dah dikeluarkan telebih dahulu, jika tidak mungkin tulangnya juga akan tercedera. Dia boleh keluar esok.” Tom cuba menyenangkan hati Maria.
Maria mengangguk, puas dengan penjelasan Tom.
“One more thimg Tom…” Maria berhenti.
“What?”
“I can’t afford this room.” Maria gusar.
“Don’t worry, I owned it.” Tom selamba.
“You own this fabulous room?” Billy tersedak.
Maria diam membisu, tidak pernah dia berjumpa dengan orang kaya yang sebegini pemurah.
Tom mengangguk.
“Its was a gift from my father. Dia sediakan bilik ni dan seorang doktor khas untuk aku. Biliknya ada disebelah, lagi besar daripada bilik aku ni.” Tom tersengih.
“Kalau aku dapat bilik macam ni, sakit seumur hidup pun tak apa.” Billy membalas. ‘Puh, kayanya budak ni.’
“Maria, I rasa elok you dan Haikal balik ke my place dulu, berehat. Penat you berdua tentu tak habis lagikan. Biar I tidur sini malam ni.” Tom melabuhkan punggungnya ke atas sofa yang berwarna biru lazuardi itu.
“If you say so, tak menyusahkan ke?” Maria ragu-ragu.
“I tak kisah. Macam ni, driver I ada di bawah, dia akan bawa you dan Haikal ke Hotel Coxies Palace. Nanti you tanya receptionist di situ you nak kunci bilik 5090. Kalau you nak apa-apa nanti panggil room servis jelah, O.K.! I think you better go now, I takut nanti si Haikal ni pulak pengsan sebab lapar.” Tom melawak.
Maria hanya mengangguk, tersengih melihat Billy yang bengang kelaparan. Dia dan Billy melangkah ke muka pintu.
“Anyway, thank you very much Tom.” Maria mesra. Tangan mereka bertaut. Kasutnya disarung ke kaki.
“Don’t mention it.” Tom menjawab, pendek.
“Kau kata Hotel apa tadi, Coxsakie, ha…apa-apa jelah. Don’t tell that your room is a hotels room.” Billy buat muka jahat.
“It’s Coxies. It’s not a hotels room but a penthouse actually.” Tom mengenyit matanya.
Billy ternganga, Penthouse!!!!
“Enough Haikal, lets go.” Maria menarik telinga Billy, tak habis-habis suka mengacaulah dia ni.
“Oouch, sis!. Good bye Tom, enjoy my brother.” Billy mengenyitkan matanya nakal, sementara Maria terus menarik telinganya masuk ke dalam lif.
Tom menggelengkan kepalanya, tergelak sendiri bila teringatkan kata-kata jejaka nakal tadi. Pintu dibelakangnya ditutup sejurus selepas pintu lif yang dinaiki Maria dan Haikal tertutup rapat. Suasana bilik itu kembali sunyi. Dia menuju ke sebuah meja separa bulat yang menempatkan telefon klasik edisi tahun 1915 yang telah dibuat semula. Badan telefon itu diputar, menyambungkan talian ke Hotel Coxies Palace. Dia berbual sebentar dengan pekerja disitu, memberitahu tentang kehadiran Maria dan Billy kesana. Tidak lama kemudian talian tersebut dimatikan. Tom bingkas ke ruang tamu bilik itu, badannya dilempar diatas sofa, malas. TV yang tadinya diam mula berbunyi bila punat on pada alat kawalan jauhnya ditekan Tom. Fikirannya mula menerawang memikirkan kembali saat-saat dia membawa Hakimi ke Hospital Pakar Tawakal itu.
Maria hampir menangis waktu itu, Haikal pula sibuk dengan sandwichnya, leka melayan perut. Dia seperti tahu yang Hakimi tidak apa-apa. Aku pula sentiasa disisi Maria ketika Hakimi dirawat Dr. Halim, doktor peribadiku. Aku cuba mendapatkan penjelasan daripada Maria tetapi hampa, dia seperti menyimpan rahsia besar, mereka seperti diburu! Apa yang menyebabkan mereka datang ke Malaysia secara tiba-tiba masih tidak ku ketahui. Mungkin aku akan tahu bila Hakimi bangun nanti. Tom mendengus, lamunannya mati disitu.
“Where is sis?” Suara lemah Hakimi membuatkan Tom bingkas bangun daripada sofa itu. Matanya menangkap susuk tubuh Hakimi yang terlantar dia atas katil yang terletak dibelakang sofa. Bibirnya melirik senyuman.
Tom menghulur segelas air kepada lelaki itu, soalan Hakimi itu masih tidak dijawabnya. Punggungnya dilabuh pada kerusi malas yang terletak di tepi peraduan itu.
“Sorry about the ‘dush’.” Tom menunjuk ke arah pipi Hakimi yang lebam.
Hakimi tergelak.
“Kenapa? Kenapa kau gelak?” Tom hairan, barulah nampak muka ceria mamat ni kalau tidak masam mengalahkan cuka.
“Kau nak tahu, sebelum ni aku kena tumbuk dengan Billy… I mean Haikal pada tempat yang sama. Hari ni kena lagi, keras pula tu.” Jimmy tersenyum sambil memegang pipinya.
“Iye, boleh tahan juga tangan aku ni ye.” Tom turut tergelak.
“Eh, tapi kenapa dia pukul kau?” Tom bertanya lagi.
“Pasal luka ni juga, aku nak dia keluarkan peluru tu.” Jimmy berterus terang.
“Oh I see. Er….Hakimi kalau aku tanya boleh?” Tom teragak-agak.
“Kenapa aku kena tembak?” Jimmy terlebih dahulu mencelah.
Tom mengangguk.
“Aku tak tahu! Aku, Maria, Billy diburu seseorang. Orang yang telah membunuh mama.” Suara Jimmy mula meninggi.
Gulp, Tom menelan air liur. ‘Wrong question!!!’
“I’m sorry. I shouldn’t ask.”
Mereka terdiam seketika.
“Tom? Tom tu nama betul kau?”
Tom tersengih, menggeleng.
“Tom tu daripada perkataan tomboy, kau fahamkan maksud aku. Nama sebenarku Nurul, Nurul Hazelina binti Adnan. Jimmy pula nama betul kau?”
“Sedap nama tu. Jimmy tu singkatan bagi Jeremy Daniel. Nama Inggerisku. Hakimi tu nama Melayu.” Jimmy menerangkan.
“Billy ?”
“Billy tu nama Haikal, singkatan untuk Beaverly.”
“Beaverly! Kelakarnya, macam nama perempuan.” Tom tergelak kecil begitu juga Jimmy, mesra.
“Siapa yang Melayu, ibu atau ayah kau?” Tom bertanya lagi. Batang coklat Cadbury di tangannya dibawa ke mulut.
“Mama. Mama orang K.L., papa pula asal daripada California.” Jimmy menjawab ringkas.
“Uh..huh, samalah. Mamaku orang sini, papa pula orang U.S.” Tom bingkas bangun mendapatkan hidangan makan malam buat Jimmy daripada meja makan.
“Here’s your dinner.” Tom meletakkan tray itu ke pangkuan Jimmy.
“Thanks. U.S. dimana?” Jimmy bertanya. Tray dipangkunya diperbetul, agar stabil.
“I don’t know. Aku tak pernah rapat dengan papa. So what should I call you, Hakimi or Jimmy?” Tom menukar topik. Dia benci bila soal papa dibangkitkan.
“Up to you.” Jimmy menyudu makanan didepannya.
“O.K., Jimmy… Lets talk about yourself, if you don’t mind?”
Jimmy berkerut.
“What do you want to know about me, is it important?”
Tom berkira-kira, mencari jalan yang paling halus untuk mencungkil rahsia.
Tom menjungkit bahu.
“Maybe yes, maybe no.” Tom lembut.
Jimmy semakin musykil. Perempuan didepannya itu terlalu banyak muslihat. ‘Perlukah aku berhati-hati atau mempercayainya.’
“Look Jimmy, I know you feel hesitate. Aku dan Maria sudah kenal lebih kurang setahun, you know via internet. Banyak yang telah Maria ceritakan. Tentang kau, Billy, Uncle Nick, Auntie Jenny. Kami rapat semasa berhubung dan aku rasa dia seperti kakakku sendiri. Kau tahu, aku tak pernah kekal bila chating dengan sesiapapun tetapi bila aku kenal Maria aku rasa macam aku dah lama kenal dia. Bila aku chat dengan dia malam tadi aku rasa macam ada sesuatu yang tak kena, dia tergesa-gesa dan tiba-tiba nak datang sini. Cuba kau bayangkan kalau kau ada kawan yang duduk di Malaysia dan tiba-tiba dia nak ke U.S.dan dia minta tolong kau daftarkan dua adiknya di sekolah dekat sana tanpa beri apa-apa alasan… Kau tak rasa pelik ke?” Tom berhenti, mendengus. Coklat ditangannya digigit lagi.
Jimmy merenung jauh. ‘Betul juga cakap dia. Aku pun pelik. Perlukah aku…’
“So you make your decision, I just want to help.” Tom berpaling menghala ke pintu.
“Nurul! Wait, lets talk.” Jimmy menghalang langkah Tom yang seterusnya. ‘Maybe I can trust this girl.’
Tom tersentak, tak pernah ada orang memanggilnya menggunakan nama itu. Jantungnya berdegup kencang pabila Jimmy melafazkannya. Bibirnya tidak dapat lagi menyembunyikan lirikan senyuman. Perlahan-lahan dia berpaling, memandang serius Jimmy dan menanti kata-kata seterusnya.
Malam itu Jimmy menceritakan segalanya pada perempuan yang baru dikenalinya beberapa minit yang lalu. Mereka berbual bagaikan telah lama berkenalan, cukup mesra sekali. Tiada langsung rasa sangsi di hati Jimmy.
‘Kenapa aku rasa macam aku…’

————————–

2 Respons

  1. Good & interesting story. Maybe Tom is the missing triplet

  2. interesting… cepat la abiskn

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: