Novel : Triplet 6

Nurul Aini Bakar
eyenie105@yahoo.com

EMPAT

0830hrs, 25 Julai 2015, Pusat Pakar Tawakal…
Maria dan Billy melangkah masuk ke dalam bilik berhawa dingin itu. Kelibat Jimmy dan Tom yang tidur diatas sofa menangkap mata mereka. Diatas meja yang berdepan dengan sofa, berselerakkan dokumen-dokumen putih yang memenuhi ruang meja, sementara komputer yang terletak di penjuru bilik itu masih terpasang. Terdapat dua tiga helai kertas bertaburan diatas lantai akibat tidak dikutip daripada printer.
Billy ternganga.
“Tengok sis diorang boleh tongkat kepala masing-masing tu. Melepas aku.” Billy merungut. Geram melihat Jimmy yang tidur nyenyak bersandarkan sofa dan bahu Tom.
Maria melekapkan jari telunjuknya ke mulut, tanda ‘senyap’ kepada Billy. Salah satu dokumen diatas meja itu diambilnya.
“Dokumen peribadi papa.” Maria bersuara perlahan.
“Grrrrrrr….Emmm” Bunyi menggeliat Jimmy kedengaran kuat. Jimmy membuka matanya.
“Sis!” Jimmy terkejut. Badannya pegun kerana kepala Tom masih berada diatas kepalanya. Oh my god!
Maria tergelak.
“Lena nampak.” Billy menyindir. Dia mara untuk mengejutkan Tom.
Tom terkejut dengan tamparan lembut Billy. Dia bingkas berdiri bila melihat Maria. Kepala Jimmy tak stabil dengan tindakan Tom itu.
“Oouch! tergeliat urat leher aku.” Jimmy mengadu. Ganasnya perempuan ni.
Tom kaget, mereka tergelak.
“Bila korang sampai?” Tom berlagak normal, seperti tak ada apa yang berlaku. Kakinya melangkah ke tandas, untuk mencuci muka dan membersihkan badannya.
“Baru je. Kami naik teksi.” Maria menjawab. Dia duduk diatas sofa itu.
“Oh! Kenapa tak minta Pak Cik Mat hantarkan. Oh never mind.” Tom tersenyum manis menampakkan lesung pipit dipipi kanannya. Dia lupa nak pesan Pak Cik Mat untuk jemput tetamunya pagi ni. Tangannya mencapai laptop dan tuala yang terletak pada meja di sebelah pintu tandas dan melangkah masuk ke pintu itu.
Billy mendekati kembarnya.
“What a great night, huh!” Billy tersengih.
“Stop it Billy.” Jimmy menyiku Billy. Dia menunggu giliran untuk memasuki tandas.
“Masuk tandas pun bawa laptop?” Maria hairan.
“Maria! Can you come in here for a minute.” Pekikan Tom kedengaran.
“Of course I can.” Billy menyahut. Dia dan Jimmy mengekor Maria.
“Hello, guys! Are you crazy. This is a girl thing, O.K.” Maria menolak kedua Jimmy dan Billy. Mereka berdua tersenyum nakal.
Maria melangkah ke dalam pintu yang terbuka itu.
“Tom, what?”
“Close the door! Tengok, apa yang dah I jumpa.” Tom yang duduk pada tepi tab mandi memberi ruang untuk Maria. Laptopnya yang masih terpasang diserah kepada Maria.
Maria memerhati skrin laptop itu dengan teliti. Satu-persatu maklumat yang terpapar pada skrin itu membuatkan hatinya berdegup kencang.
“How did you get this?” Maria membuka mulut. Dia tak tahu apa yang perlu diluahkan, perasaan marah, gembira atau keliru.
“I know everything Maria. I minta maaf kalau you tak suka. Jimmy sudah beritahu semuanya malam tadi tapi I nak you tahu niat I baik. Semalaman I cuba cari sebanyak maklumat yang boleh dikaitkan dengan Peter, Sabrina, Uncle Nick dan kes pembunuhan mama you daripada internet. Tapi tak ada sebarang maklumat yang boleh diguna pakai. I aktifkan sistem pencarian automatik pada komputer I sebelum tertidur malam tadi, ini yang I dapat.”
Maria terdiam. Nampaknya dia benar-benar mahu terlibat dengan kes ini.
“I faham, I tahu you mesti cuba sedaya upaya you untuk tahu tujuan I datang ke sinikan, macam yang you buat semalam, cuba pujuk I. Kalau you dah tahu baguslah, I memang perlukan pertolongan you.” Maria tersenyum pada Tom. Tangannya menggenggam erat jari-jemari Tom.
Tom membalas senyuman Maria.
“Tapi I rasa you patut kerjakan si Jimmy sebab dia dah bocorkan rahsia.” Tom sinis, mukanya berkerut nakal.
“I agree.” Maria mengenyit matanya pada Tom. Siaplah kau Jimmy.

—————————————–

“Jimmy kau ada dengar apa-apa tak.” Billy bertanya. Telinganya masih terlekap pada pintu tandas itu. Begitu juga Jimmy.
“Tak, bunyi air pun tak dengar. Kalis bunyi kot pintu ni.” Jimmy masih lagi berusaha. Apa yang diorang buat lama sangat kat dalam bilik air ni.
“Hoi buat apa tu.” Tom dan Maria tercegat di belakang dua beradik itu.
“Shh! Aku tengah curi dengar perbualan Sis dengan Tom.” Billy masih tidak perasan.
“Kau bercakap dengan siapa?” Jimmy pelik, tiba-tiba je budak Billy ni.
“Dengan kaulah, dia yang bertanya tadi, buat-buat tak tahu pulak.”
“Bila masa pulak aku bercakap dengan kau.” Jimmy mendengus.
“Tadi, kau yang tanya aku, aku tengah buat apa.” Billy mula baran.
Maria dan Tom sakit perut menahan ketawa. Bergaduhlah.
“Bukan aku ke yang tanya kau?” Tom bersuara. Senyumannya menampakkan barisan putih giginya.
Jimmy dan Billy tersandar pada pintu itu, terkejut.
“Dah habis mandi. Er… Macam mana korang keluar?” Billy tersengih-sengih.
Tom dan Maria tergelak. Padan muka, tergagap-gagap! Maria menggerakkan kepalanya ke arah sebuah pintu kayu berukir pada bahagian dinding yang bersebelahan dengan dinding pintu tandas. Jimmy dan Billy bergerak ke arah yang ditunjukkan Maria.
“Itu pintu tandas, aku ingat pintu almari.” Jimmy mengomel. Dia dan Billy segera mendapatkan pintu itu. ‘Setahu aku toilet ni ada satu pintu je masa aku buang air malam tadi’.
“Ha…” Hanya itu yang keluar daripada mulut kembar itu apabila pintu berukir itu dibuka mereka. Tangan mereka meraba-raba ruang almari yang hanya diisi beberapa helai pakaian Tom yang bergantungan. Pandangan mereka dialih kepada Maria dan Tom.
“It’s a secret passway.” Nada Tom seperti membisik. Senyumannya menyakitkan hati kedua kembar itu.
“Apa yang korang dengar.” Maria menyindir.
“Tak ada apa. Jimmy pergi mandilah.” Jimmy merajuk. Bahunya melanggar bahu Billy. Kepala adik kembarnya itu disekeh.
“Hoi, dah marah tu janganlah lepaskan dekat orang lain pulak.” Billy geram.
Tom tergelak kecil melihat telatah dua beradik itu. Alangkah bagusnya kalau aku ada adik-beradik.
“Jimmy cepat sikit, lepas ni boleh pergi breakfast sama-sama.” Maria memekik.
“Elok sangatlah tu, orang dah lapar ni.” Billy berseloroh.
“Eh Tom, apa yang kau dengan sis buat dekat dalam tandas tadi.” Billy berbisik pada Tom.
“Sibuklah kau, adalah.” Tom mengejek Billy.

——————————-

“Kaki kau macam mana Jimmy?” Billy menyoal. Mulut yang penuh disumbatnya lagi dengan roti.
“Telanlah dulu makanan tu kalau nak bertanya, gelojoh betul.” Tom menasihat. Macam tak pernah makan setahun.
“O.K. ke tidak kaki aku ni, kau peduli apa.” Jimmy menjawab
“Tanya pun tak boleh?” Billy merungut.
“Dah lah tu asyik bergaduh je korang ni. Sis nak beritahu korang satu perkara. Tom, can I have the I-book please?” Maria serius.
Tom mengangguk, lap top mini dikeluarkan daripada poket wind breaker nya. Dia membuka salah satu daripada dokumen yang telah disimpan ke dalam lap top mini itu.
“Tom jumpa salah satu daripada jurnal Uncle Nick yang mengatakan bahawa pada 13 April 2000 ada satu pembedahan rahsia yang telah dilakukan, tetapi pembedahan itu tidak direkodkan dalam rekod Hospital California tempat Uncle Nick bekerja ketika itu.” Maria menerangkan satu-persatu.
“Pelik, tapi apa ada kena mengena dengan kita.” Jimmy bertanya. Matanya tekun membaca baris demi baris catatan yang terdapat didalam skrin komputer Tom itu.
Maria menggeleng.
“Ada kena mengena dengan kita, sebab…..arwah mama adalah salah seorang yang terlibat didalam operasi itu.”
Jimmy tercari-cari nama arwah mamanya didalam jurnal itu.
‘The operation that conducted by me, Nicholas Forex and Hanis Dzulkefli was a failure and the reason of deterioration was unknown. Patients of this operation were in stable situation.’
“Mama bukan doktor kenapa dia ada kena mengena dengan pembedahan itu.” Billy mula memasang telinga. Roti di tangannya diletakkan diatas meja.
“Perasan tak jurnal ni tak lengkap, tak ada nama pesakit, pembedahan jenis apa, dan laporan terperinci daripada pihak hospital. Tom, from where did you get this?” Jimmy menyoal.
“Aku masuk ke komputer Uncle Nick. Remember you give me his address, kebetulan aku guna sistem pencarian automatik dan komputer Uncle Nick sedang digunakan ketika itu.”
“How come? Uncle Nick was dead.” Billy hairan; ‘Macam mana komputer Uncle Nick boleh terbuka. Siapa yang gunakannya?’
“I had no idea.” Tom menjawab pendek.
“Sis pun hairan bila Tom cakap jurnal ni daripada komputer Uncle Nick.” Maria mencelah. ‘Mungkin…’
“Peter!” Jimmy dan Billy serentak.
“Peter dah tahu kedudukan kita!” Billy panik.
“Tak juga. Aku dah musnahkan semua fail yang ada dalam komputer tu guna virus dan semua hubungan yang dibuat ke dalam komputer tu telah aku padamkan memorinya.” Tom menjawab selamba. ‘Macamlah aku ni bodoh sangat.’
“You’re genius.” Jimmy memuji.
“Thank you.” Tom kembang semangkuk.
“Apa lagi yang kau dapat?” Billy bertanya.
“Itu saja. Dokumen-dokumen yang aku dan Jimmy dapat malam tadi tak banyak membantu.” Tom menghirup airnya.
“Kau dengan Jimmy?” Billy musykil, semalam bergaduh pastu boleh berkerjasama pulak. Mengambil kesempatan betul si Jimmy ni.
Billy memerhati Tom, mahukan jawapan. Remaja tomboy yang dikenalinya semalam tampak sedikit kewanitaan bila rambutnya diikat kemas dan terkeluar daripada lubang tengah pada bahagian belakang topinya. ‘Cun pulak si Tom ni aku tengok. Semalam sikit punya brutal, dengan topi bulat yang tutup seluruh rambutnya tu sebijik nampak macam lelaki.’
“Kitorang cuba masuk sistem keselamatan Polis California nak tengok fail kes pembunuhan dan penculikan mama tapi tak dapat. Cuma dokumen peribadi papa dan mama saja yang ada.” Jimmy menjawab kemusykilan Billy.
“Korang gila, kalau kena tangkap naya je.” Billy tersedak. ‘Berani betul diorang ni.’
“Relakslah tak kan kau pengecut kot.” Tom memperli Billy. ‘Aku dah banyak kali pecah masuk fail sulit syarikat papa, tak pernah kena tangkap pun. Pandai-pandailah kalau nak hidup.’
Maria terus membisu, membiarkan budak-budak bertiga itu bertelagah sesama sendiri. ‘Mungkin pembedahan tu…’
“Hello sis, menung jauh nampak!” Billy menegur Maria.
“Sis rasa mungkin pembedahan tu untuk…” Maria berhenti lama.
“Untuk apa?” Jimmy bertanya.
“Aaa…..Tak ada apa-apa” Maria bingkas bangun. Tak mungkin.
Mereka yang lain pelik tetapi turut bangun menyertai Maria ke kaunter pembayaran.
“Lepas ni kita nak ke mana sis.” Jimmy bertanya Maria.
“Sis nak ke duta U.S. uruskan pasal pertukaran kita dari U.S ke sini. Korang ikut Tom pergi sekolah, malam ni kita jumpa kat bilik.” Maria mengatur acara hariannya.
“Sekolah! Tak ada tempat lain ke.” Jimmy merungut.
Tom tersengih.
“Lets go guys, sekolah pun O.K. apa. Maria, nah! You guna Toyota, I pakai Ferrari.” Tom menyerahkan kunci kereta kepada Maria.
“Gee thanks, O.k. guys enjoy your ride.” Maria mengambil kunci tersebut dan terus beredar masuk ke dalam bangunan Hotel Coxies Palace untuk ke basement mengambil kereta yang dijanjikan oleh Tom. Baru semalam driver Tom tunjukkan koleksi kereta rakan chatnya itu, penuh satu basement tu dengan kereta mewah. Naik buta mata tengok kereta-kereta yang banyak tu. ‘Billy lagilah! terkeluar biji mata dia. Kaya gila budak Tom ni.’
“Ferrari?! Jangan nak tipulah.” Jimmy tak percaya.
Tom mengangkat tangannya pada seorang pekerja hotel yang berdiri di pintu utama hotel itu. Pekerja itu hanya mengangguk dan beredar.
“Wei Jimmy, kau jangan menyesal nanti.” Billy menyiku abangnya.
“Apasal pu…….” Jimmy kelu. Matanya mengekor sebuah kereta Ferrari ‘silver metallic’ yang memasuki ruang legar hotel dan berhenti tepat didepan mereka bertiga. ‘Wow, what a beauty!’
Pemandunya turun dan berjalan ke arah Tom lalu menghulurkan kunci kereta.
Tom tersengih. Tangannya yang memegang kunci diangkat ke atas membuatkan bunyi gemerincing memanah gegendang telinga Jimmy yang kemerahan. Billy pula sibuk menepuk-nepuk badan kereta mewah itu. ‘Bilalah aku nak dapat?’
“Wanna try?” Tom membaling kunci tersebut pada Jimmy. Dia melompat ke bahagian seat hadapan. Menarik bersama Billy yang sudah pun bersandar di belakang. Hati Jimmy cair, kunci itu digenggam. Kakinya mula melangkah.

——————————

‘Knock, knock, knock’
Pintu bilik kuliah Xylene diketuk kuat membuatkan Cik Nadiah yang sedang mengajar terkejut. Setiap mata didalam kelas tersebut mengarah pada 3 manusia yang baru melangkah masuk.
“Em… Kamu Nurul, kelas saya dah nak habis!” Cik Nadiah memperli.
Tom tersenyum; ‘Baguslah kalau macam tu.’ Pelajar lain mula berbisik, bising.
“Sorry cik Nadiah. Saya ada urusan pagi ni.” Tom selamba. Dia mula melangkah mengambil tempat di bahagian paling belakang dewan kuliah itu. Jimmy dan Billy hanya mengikut.
“Datang sekolahpun bawa bodyguard.” Ed yang memang suka mengusik membuat telinga Jimmy dan Billy merah. Yang lain tergelak, lebih-lebih lagi Thomas, Azman, E-one dan Chong selaku kuncu-kuncu si Ed.
“Shut your mouth up Ed, or may be you want both of them to help you shut up.” Tom bengis; ‘Aku memang bengang dengan mamat sorang ni tau. Apa yang dia tak puas hati dengan aku? Baru minggu lepas kena belasah dengan Ju-a, tak serik lagi ke. Memang patutpun kena, selalu sangat dia menyakat si Ju-a tu. Aku tahu dia minat kat Ju-a tapi macam tak sesuai je. Kelakar bila fikir balik yang dia masuk kelas tae kwan-do semata-mata nak bet Ju-a, tapi baru masuk kelas kedua dah riak sangat nak ajak berlawan. Nasib tak masuk hospital je kena bantai dengan Ju-a hari tu.’
‘6ix dan Group Ed boleh dikira sebagai top students kat sekolah ni, base on popularitilah. Jika Six berkemahiran dalam pelbagai segi tak kurang juga dengan mereka. Thomas, kaki Computer Games. Bab-bab hacking-menghacking ni memang dia nombor satu dan boleh dikira sahabat juga kepada Raimi tapi hanya untuk topik itu sahaja, hal-hal lain diorang tetap musuh. Azman, Olahragawan Sekolah untuk tiga tahun berturut-turut. Kalau tengok kat body dia semua perempuan boleh cair, cuma satu je masalahnya; Mamat ni pemalu habis dengan girl, hish! Hilang kemachoan. E-one pula ahli sesat dalam group ni. Boleh dikatakan mamat-mamat yang lain tu macam setan juga bila mengenakan orang terutamanya 6ix tapi pada akhirnya E-one akan jadi ‘Neutralizer’ AKA tukang minta maaf. Kesian pula bila tengok muka dia yang ala-ala ustaz tu. Kelebihan dia pandai berkomunikasi dan mempunyai suara yang power bila menyanyi sampai digelar ‘Mawi S.M. Widescale Bestari’. Akhir sekali Chong, dia ni genius; seronok tengok gelagat dia terutamanya dalam makmal Fizik dan Kimia. Ada sahaja benda yang nak diciptanya. Tidak dinafikan aku banyak juga meniru idea-idea mamat seekor ni. Antara lima orang ahli group tu aku paling kamceng dengan Chong malah aku pernah sepasukan dengan dia mewakili sekolah ke pertandingan rekacipta. Auntie Husna pun kagum dengan ciptaan dia. Ada juga kami bertiga duduk berbincang untuk mempatenkan ciptaan aku dan dia. Tapi memandang kitorang masih tak cukup umur auntie Husna memegang dahulu hak rekacipta itu. Keburukkan mamat ni pula walaupun baik dengan aku tapi dalam bab nak mengenakan 6ix dialah nombor satu hantu. Macam-macam benda yang diciptanya untuk mengenakan Aku, Hans, Wan, Ju-a, Yatie dan Raimi. Barang-barang ciptaan dia tu siap ada nama dan versi ikut nama orang yang dikenakan dan kali keberapa orang itu dikenakan. Untuk rekod peribadi 6ix setakat ini, Yatie yang jadi juara, ‘Yatie Version:9’ baru je dilancarkan dua hari lepas. Aku terkena satu, namanya aku sendiri yang bagi ‘Tom Version:1 and ONLY’. Aku jamin! Opss terlupa pula tentang kepalanya, Ed; Eddy Yusmal Datuk Abd. Ghani. Selain daripada berlagak dengan harta bapak dia dan bermulut celupar, aku tak nampak apa kelebihan mamat ni. Akademik, bolehlah! Tak adalah pandai sangat. Sukan, setakat kena ‘boo’ kat padang je. Kemahiran, emmm… aku rasa dia paling pakar dalam menyakitkan hati orang. Cuma satu yang aku kagum dengan dia ni, dia bukan jenis yang lokek. Suka tolong orang. Suruh jelah dia buat apa, kalau kena gaya, dia akan buat dan hasilnya mengagumkan. Am I just give him a compliment? Let it be a secret, OK! Satu lagi kalau dia suka dekat seseorang; Nampak Sangat! In this case Ju-a. Ju-a pun sebenarnya minat kat mamat ni tapi saje jual mahal. He… He…’
“Really, I would like to.” Ed membalas. Rakan-rakannya masih tergelak.
“Stop it Eddy, Nurul. Go back to your seat, please.” Cik Nadiah pening kepala. ‘Budak-budak zaman sekarang, ganas sangatlah!’
“Diam semua, sudah tu. Saya mahu tugasan yang saya suruh buat tu siap hari Rabu minggu depan. No excuses, including you Nurul.” Cik Nadiah sinis.
‘Nada muzik nyaring kedengaran’
Cik Nadiah melangkah keluar sejurus selepas nada yang menandakan tamat masa berbunyi, menandakan waktu mengajar sudahpun berakhir. Pelajar-pelajar yang lain kebanyakan membontotinya, seperti biasa mahu merayu masa yang lebih untuk tugasan yang baru mereka terima. ‘Tidak dinafikan kenaikkan taraf pendidikan negara memaksa pelajar lebih banyak menggunakan otak dan tenaga manakala guru pula lebih relaks. Dulu beribu-ribu buku guru-guru kena semak, bagi nota lagi, itu, ini. Sekarang semuanya elektronik, kerja rumah tak ada, nota tak ada, kalau pelajar hantar assignment pun komputer yang tanda. Walaupun baru sekolah menengah tapi dah terasa macam dekat universiti. Pelajar pula pening kepala buat assignment berpuluh-puluh, kajian itu, kajian ini, kalau setakat satu dua muka surat buku tulis macam zaman dulu-dulu tu tak apa lah, ini satu assignment dekat seratus muka surat kertas A4. Argh…’

——————————

Para pelajar sudahpun meninggalkan dewan kuliah, yang tinggal hanya Tom, Jimmy, Billy dan Wan.
“Kenapa korang lambat?” Wan menyoal. Punggungnya dilabuhkan pada seat bersebelahan Tom.
Melodi lagu klasik tiba-tiba bergema. Tom menjawab telefon selularnya. Skrin lutsinar muncul daripada punat telofon itu. It was Ju-a.
“Where are you guys?” Ju-a bertanya. Raimi, Hans, Yatie dan Amy yang berada di belakangnya, kecoh.
“Mamat handsome dua ekor tu ada tak?” Soalan Yatie memekak sebelum Tom sempat menjawab.
Wajah Billy dan Jimmy merah. ‘Handsome tu dah O.k. tapi tang ekor tu…’
“We in Xylene, come here.” Tom lekas-lekas menutup telefonnya. ‘I can’t stand with those minah kaypo.’
Tom tersenyum pada Jimmy dan Billy, sinis.
“So, why are you guys late?” Wan mengulang soalannya yang mati sebentar tadi.
“Tanya diorang.” Tom ringkas. ‘Malas nak bercakap pasal peristiwa tadi, menyesal aku bagi kunci kereta pada diorang. Aku tanya diorang, tahu tak direction ke sekolah, ewah menjawab macam dah 100 tahun duduk kat K.L. ni! Tak pasal-pasal diorang pi masuk highway sampai kat Damansara padahal sekolah ni kat Keramat. Very Clever Boys.’
Jimmy dan Billy sama-sama tersengih.
“We are on our vacation, remember.” Billy bersuara, geli hatinya teringatkan parkara tu.
“So, we are just pacing araund K.L. and have some fun. K.L. are really cool man!” Jimmy menyampuk, cuba menutup cerita sebenar.
“Nice reason.” Tom mencelah.
Wan mengangkat keningnya, innocent. ‘What was that suppose to mean. They are school’s student but why ain’t they act like one.’
Pintu dewan kuliah berbunyi, empat orang gadis melaluinya.
“Assalamualaikum.” Ju-a selamba.
“Waalaikumsalam.” Tom, Jimmy, Billy dan Wan menjawab serentak.
“So macam mana dengan kaki you?” Raimi bertanya Jimmy, selamba. Punggungnya dilabuhkan pada kerusi disebelah Jimmy.
“I’m fine.” Jimmy menjawab, cuba memesrakan diri dikalangan kumpulan wanita itu. Pandangannya dialih pada Billy, kembarnya itu sedang berbual mesra dengan remaja yang dipanggil Ju-a. Jimmy menggeleng kepala; ‘Mamat ni tak pernah rasa cuak ke bila dikelilingi setengah dozen perempuan. Mata keranjang betul!’
“Apa plan kau hari ni?” Hans akhirnya bersuara. Soalan itu ditujukan pada Tom yang sibuk memerhatikan Billy dan Ju-a. ‘Hai si Tom ni cemburu ke. Kekok aku dengan mamat dua ekor ni.’ Hans sedikit resah.
“Aku nak pergi library, nak cari maklumat untuk assingment baru cik Nadiah, karang bising pulak si mulut becok tu. Emm… Nanti kau jangan lupa bagi aku tajuk assignment tu ye Wan. Korang nak join ke?” Tom membebel. Mereka sudah biasa begitu, setiap hari selepas habis kelas, 6ix pasti berkumpul berbincang tentang aktiviti dan gosip terbaru mereka. Tom, Ju-a, Raimi, Wan, Yatie dan Hans, enam orang kesemuanya, kerana itu mereka menggelar kumpulan itu sebagai 6ix.
“Library, please. Aku baru pergi semalam, actually kitorang nak pergi lunch. Wanna join, Haikal, Hakimi?” Yatie menjawab pertanyaan Tom. Dia masih cuba mengurat mamat celup dua orang tu.
“Sure! We would like to join all of you, ladies. Don’t we Jim.” Billy mengenyit matanya pada Jimmy .
Jimmy menggeleng.
“No, it’s O.K. I think I would go with Tom.” Jimmy cuba menolak, sopan.
“Since when you would love to go to the library, man.” Billy berkerut. ‘Apa masalah Jimmy ni. Menolak rezeki pulak.’
Jimmy hanya membalas dengan pandangan yang sinis. Yang lain hanya tersenyum melihat gelagat dua beradik itu. Walaupun kembar tapi perangai masing-masing, macam langit dengan bumi. Seorang happy go lucky seorang lagi quite serius.
Kumpulan itu berpecah dua, Tom dan Jimmy menghala ke library manakala yang lain menuju ke kafetaria.
Sepanjang koridor menuju ke library, Tom dan Jimmy masing-masing membisu. Masing-masing cuba mencari topik yang sesuai untuk dibangkitkan.
“You…” Tom dan Jimmy serentak. Mereka berdua tergelak.
“You first.” Jimmy memberi ruang.
“No, no, you first.” Tom berdalih.
“O.K. I nak tanya you, you tak lapar ke? Kenapa tak join diorang?”
“Belum lagi, you, kenapa tak join diorang? Takut perempuan ke?”
“Please, apasal I nak takut kat perempuan pulak. Cuma I tak biasa. I tak macam Billy, mata keranjang.”
Tom berhenti.Lalu tersenyum.
“Peliklah you ni. I like you.” Tom kembali mengorak langkah. Pintu yang tertulis library hanya tinggal beberapa langkah didepannya.
Jimmy pula yang terhenti. ‘She likes me. What was that suppose to mean. Pipinya mula membara. Please Jimmy, control yourself.’ Jimmy mengekori semula jejak Tom.
“Kata library, mana bukunya?” Jimmy hairan. Bilik besar itu ditilik, satu buku pun tak ada. Cuma penuh diisi komputer.
“This is multimedia library pals.” Tom menepuk bahu mamat tu, kepalanya menggeleng.
“I prefer the old type of library. Where is the joy of reading if you didn’t have any book in your hand?!” Jimmy memberi pandangannya. Tom sekadar tersenyum.
Suasana didalam bilik tersebut sunyi, tidak ramai yang menggunakannya. Tom mengambil tempat disebuah komputer yang terletak berdekatan dengan pintu masuk utama. Jimmy hanya berdiri disisi Tom, memerhati peralatan canggih didepannya itu. Tom pantas menekan kekunci komputer, mencari-cari maklumat yang diperlukannya.
” The old fashioned library ada, tapi kitorang panggil khutub khannah kat sini, you nak tengok ke? I boleh tunjukkan.” Tom menawar diri. Matanya masih lagi melekat pada skrin komputer.
“Oh, here you are.” Tom memasukkan thumb drive @ multifunctional mobile phone yang tergantung pada lehernya ke USB port kemudian menggerakkan cursor pada punat save dan menunggu.
“I’m finish.” Tom mengambil phonenya kembali dan bangun.
“That’s it, you just finish your homework within less then five minute….” Jimmy melemparkan pandangan ‘biar betul’ kepada Tom.
“Not really, aku perlu edit buku ni, ambil apa yang patut, buat hipotesis, temuramah, ujikaji dan lastly conclusions.” Tom menerangkan. Tangannya menaip judul buku yang telah disimpan di dalam phonenya itu kedalam folder yang telah ditetapkan.
“Quite complicated. Selalu ke lecturer bagi tugasan?” Jimmy terus menyoal, dia membontoti Tom keluar daripada bilik itu.
“Sebulan sekali bagi setiap subjek, selalunya begitulah. Alah lama-lama nanti kau akan biasa. Jom pergi café tengok si gatal tu.” Tom sinis.
Jimmy tergelak kecil, faham akan maksud Tom itu.

—————————————–

Advertisements

Satu Respons

  1. cpt la smbungkn cta nie.. x sabar da penuh dengan suspen.. rasanya si tom tu sabrina la… triplet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: