Cerpen : Malam Sejuta Makna


Penulis : Lia Syazliana

Dairi yang ditatap ditutup kembali.Mutiara jernih gugur setitis demi setitis membasahi pipi Lia yang gebu.Segala kenangan sewaktu bersama dengan Faizal berputar kembali di kotak ingatan Lia.

Hai awal hari ni,awak dah brakefast ke?Tegur Faizal sambil melabuhkan punggungnya disebelah Lia.

Belum lagi, tadi saya bangun lewat lepas itu terus mandi dan bersiap.Saya ingat dah lewat, nasib baik bas datang cepat kalau tak mesti lewat saya masuk hari ni.Terang Lia sambil menguap menahan ngantuk.

Mana ada awak lewat, kita ada masa 20 minit lagi nak masuk. Apa kat kita makan kat kedai seberang jalan tu.Cadang Faizal sambil menunjuk pada kedai makan diseberang jalan tempat mereka bekerja.

Tak naklah, saya nak makan tengah hari nanti ,lagipun saya tak lapar lagi.Sorry Faizal.

Kalau macam itu tak apalah, tapi saya akan teman awak makan tengah hari nanti tau.

Tapi Faizal, lepas makan saya ingat nak pergi beli barang sikit.Boleh tak awak teman saya pergi.

Boleh, tapi awak kena janji yang awak akan tunggu saya, sebab saya nak jumpa Danny sekejab ada hal sikit.

Ok, no problem, jomlah masuk nanti lewatlah pulak.

Next week ada majlis makan malam kan..Kalau boleh after ceremony tu saya nak jumpa awak personal.Boleh tak?Pinta Lia.

Ada hal yang penting yang awak nak bagi tahu kat saya, kenapa tak bagi tahu sekarang.

Tak apalah Faizal saya akan beri tahu awak later.See you.Bye.

Awak tak nak jadikan saya sebagai teman lelaki awak ke Lia?gurau Faizal sewaktu mereka melabuhkan punggung di kedai makan diseberang jalan.

Hah apa awak cakap ni Faizal, balas Lia yang terkejut dengan pertanyaan Faizal.Oklah saya tanya awak Faizal.Awak nak ke jadikan saya teman wanita awak.Lagipun saya banyak kawan lelaki tau, saya sayang sangat kat dia orang, balas Lia dengan nada gurau.

Saya ni bukannya pengongkong, saya tak kisah kalau awak nak berkawan dengan budak lelaki lain asal awak tak goda dia orang cukup dan yang penting awak setia dengan saya, terang Faizal serius.

Hampir tersembur air yang diminum oleh Lia,apabila mendengarnya.Dahlah tak payah awak nak merepek.Faizal sebenarnya saya nak beritahu awak yang saya akan berhenti kerja. Mungkin hari ni hari terakhir awak jumpa saya.Sebab saya akan tinggal di Rawang sementara menunggu panggilan ke Universiti, saya akan sambung belajar di selatan tanah air.

Terbeliak mata Faizal apabila mendengar bahawa Lia akan berhenti,hatinya sakit,Lia buat dirinya seolah-olah tidak penting.Kenapa awak nak tinggalkan saya.Lia Kenapa dengan tiba-tiba awak nak pergi dan kenapa awak tak beritahu saya awal-awal, awak benci sangat ke dengan saya atau kehadiran saya lansung tidak membawa apa-apa makna bagi awak.

Alah Faizal janganlah emotional sangat, bagi saya ini Cuma small matter je bukannya benda penting.Lagi pun saya nak pergi sambung belajar bukannya nak pergi berperang,balas Lia sambil tersenyum menutup kegelisahan dihati.

Small matter kata awak.Lia, awak nak tinggalkan saya,.Patutlah bila saya Tanya awak sama ada awak sayang saya atau tidak awak hanya diam, rupanya awak tak sayang saya lansung.Tak kan tak ada rasa sayang awak terhadap saya walau sebesar zarah sekalipun.Air dihadapan ditolak ke sisi meja,wajah Lia yang bujur sirih ditatap.Jawab Lia jangan diam.Kalau awak nak belajar kenapa awak kata ini adalah pertemuan terakhir kita.Bukankah kita boleh jumpa bila awak cuti nanti.

Sebab saya sayang awaklah saya harus pergi.Saya takut, saya takut jatuh cinta dengan awak.Saya tak nak jatuh cinta lagi.Perasaan menyintai umpama suatu derita buat saya.Cinta pertama saya hambar, saya takut kali kedua pun macam itu.Saya sayang sangat dengan awak tapi saya tahu yang saya tak sesuai dengan awak dan saya tak boleh membahagiakan awak, sebab itu saya nak pergi dan kalau boleh saya tak nak jumpa awak lagi.Kita akan bawa haluan masing-masing.Semua dinding semangat yang dibina telah runtuh,air mata yang ditahan,berderai setitis demi setitis.

Lia, awak meletakkan semua kesalahan di atas bahu awak.Awak kena Ingat yang cinta pertama awak itu suci dan bukannya hambar.Hafiz kemalangan bukan salah awak dan Hafiz tinggalkan awak semasa dia sakit sebab dia terlalu sayang kan awak, dia tak nak tengok awak sedih dan selama kita berkawan awak telah membahagiakan saya.Dah lah Lia jangan diingat kenanagan tiga tahun lalu, awak biarkan benda yang dah berlalu dan lupakan orang yang telah pergi, ternyata tuhan lebih menyayangi dia dari kita.Salah kah saya jatuh cinta pada awak? Dan salah kah awak jatuh cinta dengan saya?Setahu saya tak salah jika kita mencintai atau dicintai.Pujuk Faizal lembut sambil memegang tangan Lia untuk memberi semangat kepadanya.

Memang tak salah awak jatuh cinta, tapi awak telah tersalah Pilih orang . Saya takut saya tak setia dengan awak, sebab saya amat menyintai dan menyayangi Hafiz.Hingga kini saya masih ingat kat dia, dia adalah cinta pertama saya dan cinta saya terhadap dia terlalu teguh.Saya tak mampu untuk lupakan dia Faizal, tangan Faizal ditolak kasar dan Lia pergi meninggalkan Faizal.

Lia, dengar sini.Saya bukannya seorang yang tamak.Sumpah, tak pernah terlintas difikiran saya untuk menakluki hati awak sepenuhnya.Saya tak pernah suruh awak melupakan Hafiz.Awak kena simpan rasa cinta terhadap dia disuatu sudut dalam hati awak.Saya tak nak awak lupakan semua kenangan awak dengan dia.Saya Cuma nak sebahagian hati awak menjadi milik saya, saya tak kisah berkongsi sebab saya tahu Hafiz telah pergi dan tak kan kembali,jerit Faizal.

Lia hanya menangis apabila mendengar ucapan Faizal.Tak sangka lelaki didepannya kini sungguh tulus dan ikhlas hatinya .Orang yang berada disekeliling hanya memerhatikan drama mereka,namun itu semua tidak diambil peduli.

Lia berpatah balik mendapatkan Fizal.Maafkan saya Faizal, saya tak boleh buat.Awak seorang yang sempurna didepan mata saya dan saya yakin yang awak akan bahagia disamping gadis lain.

Lia, apa awak kata ni, saya tak fahamlah.

Faizal, boleh tak awak buka hati awak untuk Linda.Saya tahu dan saya yakin yang Linda akan membahagiakan awak dan bagi saya dia lebih layak untuk berada di samping awak.Dia seorang gadis yang baik,cantik dan bijak.

Lia, saya tak sanggup buat macam tu, kasih saya bukannya cuaca yang cepat berubah.Memang Linda ada beritahu saya yang dia cintakan saya, tapi kasih saya hanya untuk awak.

Faizal, kalau betul awak sayang saya, awak mesti lakukan.Awak sayang saya tak Faizal?

Sayang, saya amat sayangkan awak Cuma awak je yang bencikan saya.Lia,kasih sayang awak Cuma untuk Hafiz seorang tiada ada sedikit untuk saya.

Awak salah Faizal, saya memang sayang awak.Sayang saya pada awak dan Hafiz sukar untuk dibandingkan dan sebab itulah saya nak tengok awak bersama dengan Linda.

Adakah awak sanggup tengok lelaki yang awak sayang berkepit bersama gadis lain?Soal Faizal tegas yang inginkan kepastian.

Luruh hati apabila mendengar Faizal berkata begitu.Manusia mana yang sanggup melihat lelaki yang disayangi bersama gadis lain.Namum Lia hanya menundukkan kepala tanda setuju.Dalam hati hanya tuhan saja yang tahu.Air mata segara ditahan daripada bercucuran dengan deras lagi.Saya sanggup Faizal sebab saya tahu pilihan saya tepat.Ya Allah berilah hamba kekuatan padaku doa Lia dalam hati.

Kalau macam itu tak apalah saya akan cuba, tapi saya nak tegaskan yang saya sayangkan awak dan susah untuk saya berpaling arah,dan saya akan tetap menunggu awak sehingga hati awak terbuka untuk saya.Tapi kenapa awak menangis, adakah awak menyesal.Perli Faizal,sememangnya dia tahu bahawa Lia juga menyintainya namun

Luka lamanya masih lagi berparut.

Lia hanya menggelengkan kepala.Sebenarnya saya menagis sebab saya gembira, saya tak tahu dari mana saya dapat kekuatan untuk beritahu awak semua ini.Saya tak tahu dari mana saya mendapat keikhlasan untuk menyatukan awak dengan Linda.

Tapi apa yang saya nampak ialah keiklasan dan kelukaan.Lia adakah awak terluka?

Tak Faizal saya tak terluka malah saya gembira, kawan saya ada kata bahawa hadiah yang paling ikhlas ialah apabila kita memberi barang yang kita paling sayang dan hari ini saya nak beri awak cincin kesayangan saya, ini adalah barang yang paling saya sayang.Awak ambillah ini tanda yang kita pernah berkawan.Cincin yang tersarung di jari manisnya dikeluarkan dan diletakkan di atas tapak tangan Faizal.

Lia, saya tak ada apa-apa untuk beri lepada awak, tapi secara tak sedar saya telah memberi hati saya kepada awak.Lia awak janji dengan saya yang awak tak kan menangis lagi sehingga hari kebahagian awak tiba.Tangisan awak umpama pisau yang menghiris hati saya, saya tak sanggup melihat awak menangis.Janji tau.oklah saya nak pergi ni. saya yakin one day kita akan jumpa lagi, take care and always remember that i always on your side.

Bayangan Faizal telah tidak kelihatan namum Lia yakin dengan apa yang dilakukan.Faizal saya doakan kebahagiaan awak.Saya tahu awak kecewa dengan sikap saya dan saya juga tahu yang awak sedang bersedih,Cuma awak tak nak tunjukkan kesedihan awak didepan saya.Segala kenangan kita bersama akan saya simpan dikotak ingatan saya.Saya harap pengorbanan yang saya lakukan akan mendatangkan kebahagian kepada awak walaupun hakikatnya saya kecewa.Maafkan saya, Faizal saya tak nak kehilangan orang yang saya sayang.Saya takut awak akan pergi seperti Hafiz.

Lia! Kenapa kau menangis,soal Airin iaitu rakan serumah dan juga kawan baiknya.Kau teringat kenangan 5 tahun lepas ke?Air mata yang mengalir segera dilap dengan menggunakan hujung bajunya.Lia kau dah Siap berkemas abang kau akan jemput kau dalam masa 2jam lagi.Lia hanya mengangguk.

Airin,aku nak ucap tarima kasih diatas segala yang kau lakukan untuk aku.Bertuah aku dapat rakan sebaik kau.Aku nak kau janji satu perkara.Aku harap kisah diantara aku,arwah Hafiz dan Faizal menjadi sebuah memori,aku tak nak kau beritahu sesiapapun termasuk keluarga aku serta bakal suami aku.

But Lia you never know about him,how macam mana kau nak hidup dengannya.

Entahlah Airin dah itu pilihan keluarga aku,lagipun umur macam aku ni dah kira andartu,kira nasib baik ada orang still nak.

Macam mana kalau kau cuba contact Faizal mana tahu dia still tunggu kau.

Aku tak yakinlah Airin,entah-entah dia dah beranak pinak,gurau Lia sambil menunjukkan aksi mendodoi bayi.

Actually I`ve one question, and I hope you be honest with me.Tell me that you never love Faizal,soal Airin serius.

How should I tell you that I never love him,balas Lia perlahan.

So,what it`s that mean.

Sebenarnya memang aku cintakan dia,tapi ada satu hari Linda datang jumpa aku dia menangis depan aku,dia merayu kat aku supaya lepaskan Fiazal.Aku tak sampai hati tengok dia macam tu.Lagipun Linda tu seorang yang cantik,lemah lembut dan kaya.Aku pasti Fiazal akan bahagia dan aku tak nak kehilangan kawan sebab lelaki,itu prinsip aku.Ok lah Airin aku nak bersiap ni,kau jangan lupa minggu depan kau jadi pengapit aku tau.

Kau happy ke dengan wedding ni,Lia?

Secara jujur memanglah tak happy tapi dah jodoh aku agaknya.

Lia,sorry next week aku tak boleh datang wedding kau sebab counsin aku nak kahwin.

Cousin kau yang kat UK ke?Kahwin dengan minah saleh la tu.Wedding dia kat mana Rin?

Kat UK,kau nak ikut aku tak.

Tak apalah kau ucap tahniah bagi pihak aku,at least dia kahwin dengan pilihan sendiri.

Waktu yang dinantikan telah tiba,paulan kompang telah kedengaran.Lia hanya menanti dengan penuh debaran.Terbayang dikotak ingatannya saat-saat bersama Hafiz ketika suka dan duka.Faizal adalah lelaki kedua yang dicintainya adakah itu cinta terakhirnya atau cinta terakhirnya untuk suami yang tidak pernah dikenalinya,hanya namanya sahaja yang diketahui iaitu Mat, yang lansung tidak dikenali.Gambar pun tiada,apabila disuarakan keinginannya untuk berjumpa,ibunya memberi sejuta alasan.

Along dah selamat jadi isteri orang dengan sekali lafaz,bisik adiknya Mira sebaik sahaja masuk kedalam bilik pengantin sambil tersenyum.Suami Along handsome tau sambungnya.Sekejab lagi dia masuklah,Lia hanya tunduk sambil menangis.Hish!!! Along ni, hari bahagia dia menangis pulak,air mata Lia dilap dengan tisu,tu diaorang dah datang senyumlah sikit Along.

Salam diberi,ternampak sebujur tubuh sedang menghadapnya,namum Lia tiada kekuatan untuk melihatnya,kepalanya hanya ditundukkan melihat lantai.terasa Jari manisnya disentuh dan disarungkan sebentuk cincin.Namun Lia masih lagi tunduk.Alamak pengantin perempuan ni pemalunya,terdengar satu suara yang cukup dikenali.

Airin ucapnya lembut,kepalanya didongakkan dan apabila dilihat,Faizal sedang memengang lembut tangannya sambil tersenyum.Denyupan jantungnya seakan-akan berhenti adakah reality yang dilihatnya sekarang.Faizal cukup tampan dengan mengenakan baju melayu berwarna peach sepadan dengan bajunya dan dilengkapi dengan sampin.

Lia tak nak salam abang ke?Soal Faizal lembut.Air matanya mengalir deras,tanpa disedarinya tubuh Faizal dipeluk kemas.

Kenapa mengangis ni sayang,Kan Lia dah janji dengan Abang yang Lia tak kan menangis lagi.soal Faizal lembut.Malulah orang ramai tengok ni.

Cik adik oi,orang suruh salam suami hang bukannya peluk,hish dia ni kan tak sabar-sabar peril Airin.

Lia yang menyedari kesilapannya,cepat-cepat meleraikan pelukannya.Dalam hatinya dia mengucapkan seribu kesyukuran.

Apabila tetamu telah beransur pulang,Airin sempat menceritakan segalanya.Rupa-rupanya Airin dan Faizal adalah sepupu.Faizal telah pergi ke United Kigdom selepas kami berpisah dan baru ditukarkan ke tanah air enam bulan yang lalu,Sewaktu Faizal ke rumah Airin dia telah ternampak gambar aku dan Airin ketika melancong di Pulau Sipadan dan bermula dari detik itulah Airin mula mencuri-curi baca diari ku dan memberitahu segala yang terdapat pada diari itu dan segala yang kuceritakan kepada Faizal.

Pada awalnya dia lansung tak tahu bahawa Faizal yang selama ini kuceritakan adalah sepupunya.Airin juga ada memberitahu ku bahawa Linda telah berkahwin dengan anak Tan Sri.Rupanya Faizal telah mengetahui bahawa Linda ada datang menyuruhku melepaskannya dan Dannylah yang memberitahunya,macam mana Danny boleh tahu,itu aku tak pasti.

Apabila semua maklumat yang diberi oleh Airin cukup,Faizal telah datang menemui orang tuaku dan menceritakan segalanya,dia juga ada membawa dairi ku dan cincin yang terukir namaku yang ku berikannya di saat perpisahan sebagai bukti.Orang tua ku bersetuju untuk merahsiakan segalanya dan segala persiapan perkahwinan ku telah diaturkan di rumah abang ku di Ulu Klang.Patutlah dairi lama ku hilang.Walau apa pun jutaan terima kasih ku ucapkan kepada Airin,kerana menemukan aku dengan suamiku ialah Mohd Faizal Radzi atau singkatannya Mat.Malam pertamaku hujan turun dengan renyai-renyai,hujan itu seolah-olah kebahagiaan yang bakal ku perolehi.Maka berakhirlah malam sejuta makna.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: